Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Sveriges 100 största städer ska få förbön och evangelium

Att på 100 dagar nå Sveriges 100 största städer med evangelium. Det är planen för projektet ”100 städer”, som i sommar genomförs för andra året i rad.

– Svensken är väldigt väldigt öppen för evangelium just nu, konstaterar visionären Patrik Sandberg, som tror att satsningen sker i rätt tid.

Nyheter · Publicerad 15:56, 1 apr 2022

Uppdraget startar i Ludvika den 12 maj och fortsätter sedan fram till den 20 augusti, då Stockholm står i fokus som sista stad.

Idén är – precis som förra året – att Sveriges kristenhet under de 100 dagarna gemensamt ska fokusera på de 100 största städerna, en stad i taget.

– Vi vill uppmuntra just den här kraften i att komma tillsammans och söka stadens bästa, säger Patrik Sandberg, initiativtagare och ledare i nätverket Sverigebönen.

Den aktuella dagen uppmanas lokala troende och kyrkor att gå ut och evangelisera sin stad. Samtidigt får de uppbackning av kristna runt om i landet som står med i förbön för deras stad. Den som vill kan även delta i bönen via nationella live-bönemöten på ”100 städers” Instagram- och Facebook­konton.

Patrik Sandberg ser en stor vinst i att församlingar söker sin stads bästa tillsammans. Han understryker också vikten av att samarbeta mellan generationer, att engagera unga som gamla i visionen och att även samarbeta städer emellan.

– Vi behöver vinka om hjälp till varandra i kyrkorna, så att vi kan hjälpa andra, säger han.

Patrik Sandberg var den som först fick visionen att genomföra projektet förra året. I år har Sverigebönen och arbetsgruppen bakom satsningen prövat och upplevt sanktion att på nytt genomföra satsningen.

Till grund ligger ett tilltal från Gud som arrangören uppfattat: ”Startkablar som drar i gång en process i troende och kyrkan i stad efter stad och ger hopp och liv genom bön och evangeliet när många mår dåligt i vårt land.”

Som inbjudare står fyra samfund och 18 olika organisationer som är en del av arbetsgruppen. I år ansluter även Trygga familjer bland arrangörerna.

– De uppmuntrar familjer och barn att vara med och dela evan­geliet och göra någonting för andra familjer och barn, förklarar Sandberg.

Förra året deltog fyra hundra kyrkor i visionen, enligt Patrik Sandberg. Han berättar att människor blev frälsta, befriade och helade och nämner som exempel Norrköping där många kyrkor agerade tillsammans.

– De gick ute och delade evan­geliet och fick se sju människor bli frälsta – en vanlig måndag.

– Många har sagt att det här måste vi fortsätta med. Vi tror på det här, säger Sandberg, förväntansfull inför sommaren då 100 städer på nytt ska nås av evan­geliet.

100 städer

En bön- och evangelisationssatsning i och för Sveriges 100 största städer.

Idén är att Sveriges kristenhet fokuserar sina böner på den stad som står i fokus den aktuella dagen.

Operationen startar den 12 maj med Ludvika och avslutas med Stockholm den 20 augusti.

Information om 100 städer och olika resurser för att nå ut till sin stad finns på www.100stader.nu. Där kan man också anmäla intresse för att delta aktivt som församling, organisation eller grupp.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00