Göteborg

Sverige­premiär för filmen om Jesu födelse – berörde bio­publiken

Julsånger sjöngs inne på biografen Bergakungen Göteborg i samband med premiärvisningen av Journey to Bethlehem.

Spontan sång fyllde biografen i Bergakungen i Göteborg när den nya julfilmen Journey to Bethlehem hade Sverigepremiär i fredags.

– Så tagen, jag grät mig igenom filmen, sade en av besökarna efteråt. 

Nu avgör intresset hur länge filmen kommer visas på biograferna. 

Publicerad Uppdaterad
Sara Liv och Lova Viklund vid premiären i Göteborg.

Filmen Journey to Bethlehem, skapad av svensk-amerikanen Adam Anders och med musik av svenske kompositören Peer Åström, hade Sverigepremiär i fredags på biografer över hela landet.

En av biograferna där filmen visades på premiärdagen var på Bergakungen i centrala Göteborg. Där rapporteras det om att besökare spontant bestämde sig för att sjunga julsånger innan filmen startade.

– Hela entrén till biografen fylldes av ”O helga natt” och ”Stilla natt”. Det blev en väldigt god start, säger Maria Viklund från Barfota productions, som hjälper filmens distributör SF Studios med marknads­föringen av filmen. 

Under visningen fylldes salongen av tårfyllda ögon – många berördes av filmen och dess budskap. 

Maria och Henrik Viklund, Barfota Productions

– Så tagen, jag grät mig igenom filmen, sade Marie Johansson efter filmen, medan hennes man Anders beskrev: 

– Jag dras med i musiken, fantastisk gestaltning av julberättelsen.

15-åriga Benjamin Viklund var också nöjd med vad han hade fått se. 

– Den optimala julfilmen, sade han. 

Maria Viklund menar att filmen berör – inte minst genom gestaltandet av det utanförskap och den förkastelse som drabbade Maria när hon fick veta att hon var havande. Likaså Josefs brottningskamp om hur han skulle agera.

– Maria och Josefs känslomässiga kamp kommer så nära. Det är mycket av en inre resa, och fantastisk musik, som gör att många får en känslomässig upplevelse, säger Maria Viklund.

– Många har en förutbestämd bild av hur julevangeliet är, men plötsligt blir berättelsen avdammad och levande på nytt.

Dessutom har hon fått se hur filmen går hem hos såväl unga som gamla, precis som var önskan från filmskaparen Adam Anders.

– Det är en spännande film, men inte otäckt spännande. Den är gjord på ett sätt som engagerar, så man kan lätt ta med sig sina barn och känna att det är en bra film för dem att se, menar Maria Viklund. 

För att filmen ska fortsätta visas på bio krävs det besökare, så att biografkedjorna väljer att förlänga dess tid i salongerna.

– Om vi går på den så kommer den fortsätta visas, annars går den bara en kortare tid. Vi önskar att den kan få gå fram till jul och över jul, säger hon.

Det finns också möjlighet för kyrkor att boka gruppvisningar av filmen, framhåller hon.

– Det är flera kyrkor som är på tårna och tar tillvara på det här tillfället, säger hon.

Det har varit ett ovanligt år för kristen film på bio i Sverige, där Journey to Bethlehem är den tredje kristna film bara under hösten att gå upp på vita duken. Maria Viklund är extra glad att det är just en film om Jesu födelse som får avrunda filmåret.

Det känns som bästa möjliga finalen på 2023 att få prata om julens stora budskap.

Maria Viklund

– Det känns som bästa möjliga finalen på 2023 att få prata om julens stora budskap. Det finns ingen större nyhet än att Jesus blev människa och kom till världen, säger hon och beskriver en vidöppen situation för trosbaserad film på biografer i Sverige för tillfället. 

Något hon hoppas ska fortsätta visa sig även under 2024.

– Vi har fått väldigt bra öppningar och nu är bara valet vilken film vi ska ta nästa gång. Men det finns absolut saker på gång, vi jobbar för mer kristen film på bio under nästa år.

Några kommentarer om filmen:

"Jag dras med i musiken, fantastisk gestaltning av julberättelsen.” (Anders Johansson)
”Så tagen, jag grät mig igenom filmen.” (Marie Johansson)
”Den optimala julfilmen.” (Benjamin Viklund 15 år)
Powered by Labrador CMS