Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2022. Foto: Anders Humlebo

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje i år. Mordet innebär att 60 personer nu mördats med skjutvapen i Sverige under 2022.

– Vi sticker ut i hela Europa, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Nyheter · Publicerad 15:00, 6 dec 2022

Staden som de senaste åren ofta lyfts som ett föredöme i sitt arbete mot den grova organiserade brottsligheten har under 2022 i stället fått se sig omskrivas med svarta rubriker när gängvåldet på nytt slagit till med kraft.

Som mörkast var det i månadsskiftet september/oktober, då tre personer sköts ihjäl inom loppet av en vecka.

Söndagens mord innebär även att totalt 60 personer hittills har skjutits ihjäl i Sverige i år. Den tidigare högsta noteringen på 47 mördade från 2020 slogs redan i september.

– Vi har ett synnerligen allvarligt läge i vårt land när det gäller den grova organiserade brottsligheten och våra resurser är ansträngda till det yttersta. Dessvärre går mycket åt fel håll fortfarande, säger rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff.

Skjutvapenvåldet når högre nivåer än någonsin tidigare, tror du att vi kommer se liknande nivåer nästa år?

– Ja, det tror jag. Vi kommer inte se lägre nivåer. Det kan fluktuera lite upp och ned, det är omöjligt för mig att förutspå de exakta siffrorna, men vi har legat ganska stabilt kring 40–45. Det är otroliga siffror, där sticker vi ut i hela Europa, säger Thornberg.

Rikspolischefen pekar på att polisen ”flyttat fram positionerna” och gjort många gripanden av ledargestalter, inte minst med hjälp av information man fått tillgång till via krypterade appar, men att nya unga personer nu försöker ta sig fram.

– Och det blir våldsamt. De har ingen självkontroll och vi ser ett hänsynslöst våld som är väldigt oroväckande. På lång sikt behöver vi bryta rekryteringen, hela samhället behöver sätta ner foten och ta tag i det här problemet annars kommer det att fortsätta.

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Estonia-filmare får skärpt straff

Brott. Två män i ett filmteam som skickade ner en dykrobot till Estonias vrak får skärpta straff av... onsdag 29/3 21:00

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00