Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2022. Foto: Anders Humlebo

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje i år. Mordet innebär att 60 personer nu mördats med skjutvapen i Sverige under 2022.

– Vi sticker ut i hela Europa, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Nyheter · Publicerad 15:00, 6 dec 2022

Staden som de senaste åren ofta lyfts som ett föredöme i sitt arbete mot den grova organiserade brottsligheten har under 2022 i stället fått se sig omskrivas med svarta rubriker när gängvåldet på nytt slagit till med kraft.

Som mörkast var det i månadsskiftet september/oktober, då tre personer sköts ihjäl inom loppet av en vecka.

Söndagens mord innebär även att totalt 60 personer hittills har skjutits ihjäl i Sverige i år. Den tidigare högsta noteringen på 47 mördade från 2020 slogs redan i september.

– Vi har ett synnerligen allvarligt läge i vårt land när det gäller den grova organiserade brottsligheten och våra resurser är ansträngda till det yttersta. Dessvärre går mycket åt fel håll fortfarande, säger rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff.

Skjutvapenvåldet når högre nivåer än någonsin tidigare, tror du att vi kommer se liknande nivåer nästa år?

– Ja, det tror jag. Vi kommer inte se lägre nivåer. Det kan fluktuera lite upp och ned, det är omöjligt för mig att förutspå de exakta siffrorna, men vi har legat ganska stabilt kring 40–45. Det är otroliga siffror, där sticker vi ut i hela Europa, säger Thornberg.

Rikspolischefen pekar på att polisen ”flyttat fram positionerna” och gjort många gripanden av ledargestalter, inte minst med hjälp av information man fått tillgång till via krypterade appar, men att nya unga personer nu försöker ta sig fram.

– Och det blir våldsamt. De har ingen självkontroll och vi ser ett hänsynslöst våld som är väldigt oroväckande. På lång sikt behöver vi bryta rekryteringen, hela samhället behöver sätta ner foten och ta tag i det här problemet annars kommer det att fortsätta.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00