Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Sverige fick besök av Israels utrikesminister – för första gången på över 20 år

Israels utrikesminister Eli Cohen besökte Sverige i måndags, vilket gjorde honom till den första israeliska utrikesministern att göra det på 22 år.

Besöket sker efter en upptining av relationerna mellan Israel och Sverige, efter år av spänningar.

Nyheter · Publicerad 14:00, 16 maj 2023

Eli Cohen träffade Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) och besökte även judiska församlingen där han mötte en rad representanter för judiska organisationer i Sverige.

– Vi är så stolta över att Israels utrikesminister är här med oss. Vi har faktiskt väntat i över 20 år på detta tillfälle, sade Judiska församlingens ordförande Richard Mühlrad när han hälsade välkommen.

Eli Cohen uttryckte en stor glädje över att besöka Sverige.

– Anledningen till att jag kommer hit är att stärka relationerna mellan Sverige och Israel. Vi har de senaste två åren sett hur relationen mellan våra två länder har blivit varmare på regeringsnivå, men också när det gäller samarbete i FN och i den internationella arenan. Mitt mål är att stärka relationerna ännu mer, när det gäller ekonomi, handel och investeringar, sade han.

Cohen berättade att han inte visste om han skulle kunna åka till Sverige förrän i lördags kväll, på grund av att över 1 000 missiler skjutits mot Israel från Gaza. Han vidhöll att Israel just nu inte har någon pågående konflikt med det palestinska folket.

– Den senaste konflikten är med Islamic Jihad, som är en proxy för Iran, sade han och beskrev hur Hizbollah och Hamas är andra organisationer i omgivningen som sponsras av Iran.

Han berättade vidare hur hans fru och barn på senare tid suttit i skyddsrum i staden Holon söder om Tel Aviv.

– Att Israel är starkt är en försäkring för oss alla, sade Eli Cohen som precis hade tittat på Förintelsemonumentet utanför den judiska församlingen och nyligen även besökte ett minnesmonument i Spanien från inkvisitionen år 1492.

– Israel är annorlunda än andra länder. Vi ser inte bara dem som bor i Israel som vårt ansvar. Vi är överlåtna att hjälpa alla judar oavsett var de finns i världen.

Elli Cohen sade sig vara förundrad över att det inte finns något land som fördömer att den palestinska myndigheten betalar ett incitament för att döda judar. Han syftade på att den palestinska myndigheten betalar ut pengar till personer som gripits för terrordåd mot Israel, eller till deras familjer.

– Israel är den enda demokratin i Mellanöstern och det enda landet där människor kan protestera och säga vad de vill, fortsatte han och kommenterade även de senaste demonstrationerna mot att ändra lagen om Högsta domstolens makt och dess ledamöter väljs.

– Detta visar på styrkan i Israel. Jag hoppas att det blir en överenskommelse med konsensus, men när detta är löst så kommer det vara demonstrationer kring en annan fråga, sade Cohen.

Utrikesminister Tobias Billström skriver på Twitter att det var ett ”väldigt bra och produktivt möte” samt att syftet var att styrka relationerna mellan länderna och att diskutera globala och regionala frågor av gemensamt intresse.

Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD), som var en av politikerna som träffade Cohen, gläds över besöket.

– Detta är en historisk vändning. Under lång tid har Israel gjort bedömningen att den svensk-israeliska relationen varit den sämsta i Europa. Nu är det en helt ny ton, där Israels utrikesminister ser en ny positiv utveckling framför sig. Han talade om en ny era, säger han till Världen idag.

Han berättar att han var med i riksdagen redan 2001, då en utrikesminister från Israel besökte Sverige senast.

– Detta är verkligen att gå från vinter till försommar i våra relationer. Det finns mer att göra, men det här besöket var mycket viktigt. Vi har så mycket att tjäna på att ha en god relation med Mellanösterns enda demokrati, säger han.

Detta är en historisk vändning.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00