Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Sverige avvaktande om ”mirakelpiller” mot covid-19

Flera studier har visat att läkemedlet molnupiravir har god effekt mot covid-19. Trots detta har Sverige ännu inte valt att säkra tillgång till läkemedlet.

Då vården nu ser ett större behov av antivirala läkemedel har samtal med läkemedelsföretag intensifierats, uppger Socialstyrelsen i ett mejl till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:11, 2 dec 2021

I början av november rapporterade medier om att Storbritannien blev det första landet i världen med ett villkorat tillstånd för användning av molnupiravir. Läkemedlet, som ges i ett tidigt skede av covid-19, uppges minska risken för sjukhusinläggning och död i sjukdomen med 50 procent.

Forskare på Sahlgrenska i Göteborg delar uppfattningen om att molnupiravir är en framgångsrik behandling mot covid-19.

– Vi har sett fram emot att få tillgång till effektiv antiviral terapi mot covid-19 som kan ges oralt. Baserat på de positiva resultaten från Movee-out-studien är min bedömning att molnupiravir sannolikt kommer att bli ett viktigt behandlingsalternativ för vissa patienter med covid-19 både i Sverige och globalt, säger professorn Magnus Gisslén, huvudprövare i en svensk del av en studie, enligt tidningen Läkemedelsvärlden.

”När man i Göteborg gjorde försök med pillret fungerade det så bra att försöket avbröts i förväg, eftersom det ansågs oetiskt att placebogruppen inte fick ta del av läkemedlet”, skriver journalisten Emanuel Karlsten på Twitter med hänvisning till uppgifter i Sveriges Radio.

Nyligen möjliggjorde EU:s läkemedelsmyndighet EMA för länder att redan nu köpa in molnupiravir. Inom kort väntas EMA godkänna läkemedlet.

– Förutom vaccinerna är det här det bästa som har hänt, säger Niklas Arnberg, pro­fessor i virologi vid Umeå universitet, till Svenska Dagbladet.

Såväl Danmark som flera andra EU-länder har valt att säkra sina inköp av molnupiravir. Emanuel Karlsten uppger på Twitter att sjukvård i Sverige vill få tillgång till molnupiravir, men bromsas av Socialstyrelsen.

”Ska detta 'mirakelpiller' användas i Sverige, måste Socialstyrelsen initiera det som kallas beredskapslicens. Och detta tycker inte Socialstyrelsen är nödvändigt. I stället inväntar de en process som, enligt vad jag kunnat läsa mig till, kan hålla på till mars”, skriver han.

Socialstyrelsen uppger att man nu intensifierat samtalen med läkemedelsföretag angående antivirala läkemedel mot covid-19.

– Både när det gäller befintliga läkemedel mot covid-19 och de nya antivirala läkemedlen har vi en löpande dialog med regioner och andra myndigheter kring behov. Sedan en vecka tillbaka ser vården ett större behov av de nya antivirala läkemedlen vilket har lett till att Socialstyrelsen intensifierat de redan pågående diskussionerna med de läkemedelsföretag som utvecklat de nya antivirala läkemedlen, säger Susanne Bergman, samordnare på Läkemedelskansliet på Socialstyrelsen, i ett mejl till Världen idag.

Socialstyrelsen uppger till Världen idag att man ännu inte kan ange något tidsperspektiv om när molnupiravir kan börja användas i svensk sjukvård.

Läkemedelstillverkaren har ett begränsat antal piller. Att vänta till en gemensam upphandling innebär alltså att pillret då riskerar att vara slut.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10