Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

”Svenskt bistånd skrämmer till tystnad”

Påverkan utifrån gör att albanerna inte längre vågar stå upp för det traditionella äktenskapet. Det säger Linda Pano, hustru till radioprofilen och pingstpastorn, Akil Pano.

– De vet att länder som Sverige, som ger bistånd till Albanien, står bakom hbtq-rörelsen, säger hon.

Nyheter · Publicerad 10:50, 17 feb 2022

Mitt under höstens hårdnande debattklimat bjöd pastorsparet Pano in medlemmar av hbtq-organisationen Aleanca Lgbt till sin kyrka. På bilder som spridits i sociala medier ses pastor Akil Pano gå fram och omfamna Xheni Karaj, när gruppen från Aleanca Lgbt är på väg att lämna gudstjänsten.

Till gudstjänsten hade han också bjudit in en italiensk tv-profil, Nausica Della Valle, som vittnade om hur mötet med Jesus gjorde att hon kunde lämna sin homosexuella livsstil.

– Pastor Akil har tagit avstånd från hatretorik många gånger. Han har snarare hjälpt hbtq-rörelsen. Genom att säga att föräldrar ska älska sina barn och inte ta avstånd från dem bara för deras sexuella läggnings skull, säger Linda Pano.

Som hon ser det, pågår en kampanj för att påverka det albanska samhället i en viss riktning.

– Även om många vanliga människor är på vår sida är det fler och fler som är rädda för att säga vad de tycker, också för att de vet att länder som Sverige, som ger bistånd till Albanien, står bakom hbtq-rörelsen, säger hon.

– Under kommunisttiden kunde man inte uttrycka sina åsikter öppet, och nu verkar det som att vi är på väg tillbaka dit. Men vi som kristna ska inte böja oss för åsiktsförtryck, utan göra Guds vilja.

Xheni Karaj från Aleanca Lgbt säger till Världen idag att hon inte har något emot pastorn.

– Det är helt normalt att ha olika åsikter i de här frågorna och vi har debatterat mot varandra många gånger. Men när han antydde att vi skulle vara ”sjuka” passerade han en gräns.

Oväntat stöd för pastorn kom denna vecka från Albaniens Muslimska Forum.
I ett brev till anti­diskriminerings­kommissionären påminner de om landets kommunistiska historia, och kallar anklagelserna mot pastor Akil för ”förhastade och kränkande”.

”I likhet med pastor Akil tvingar vi oss inte på någon, utan har rätt att höja våra röster i kärlekens namn, till försvar för äktenskap, familj och barnens rättigheter. Vi tror att de djupa sår som präglar samhället i dag beror på att vi inte arbetat hårt nog för att skydda dessa värden”, skriver de.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10