Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Amy Coney Barrett kristna tro har nagelfarits i medier. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Svenska mediers rapportering om HD-domare får kritik

Amy Coney Barretts väg till USA:s högsta domstol har bevakats intensivt också av svenska medier och ofta har fokus legat på att problematisera hennes kristna tro och konservativa värderingar. SVT hävdade att hon ”slingrade sig” i abortfrågan. En helt felaktig beskrivning, menar Ronie Berggren som driver podden Amerikanska nyhetsanalyser.

Nyheter · Publicerad 14:00, 28 okt 2020

SVT:s rubrik i samband med utfrågningen av Amy Coney Barrett löd ”Trumps domarkandidat slingrade sig i abortfrågan”. I artikeln förekom värderande formuleringar om att ”inskränka aborträtten” och vid flera tillfällen återkom man till påståenden om att hon ”inte ville svara”. I ett inslag beskrev en SVT-reporter henne som ”hjälte bland konservativa och abortmotståndare”.

TT:s artikel om utfrågningen hade en liknande rubrik: ”Trumps domarkandidat duckade i abortfrågan”.

Ronie Berggren, själv republikansk sympatisör, hör till dem som reagerat på hur svenska medier beskrivit Coney Barrett.

– Det betonas att hon inte svarar öppet om abort och gayäktenskap, men det är inte hennes uppgift. Hon ska tolka konstitutionen. Hon står för originalism, vilket innebär att tolka konstitutionen så bokstavligt som möjligt, säger han och menar att det exempelvis kan innebära ett synsätt där inte federal lag utan delstaterna ska ha makten vad gäller abortfrågan.

De flesta experter är överens om att det vore direkt oprofessionellt av en blivande domare att innan sitt uppdrag lova hur man ska döma eller agera i en viss fråga. De liberala domare som tidigare frågats ut har svarat på samma, avvaktande sätt som Coney Barrett, men utan att betecknas som ”slingrande” i svenska medier.

Demokraternas mål med utfrågningarna har inte primärt varit att stoppa utnämningen utan att få ut negativa rubriker i medier och att använda samkönade äktenskap och abort som vapen mot Republikanerna, tror Ronie Berggren.

– Demokraterna vill få hennes tro att framstå som något jättekonstigt, vilket är märkligt eftersom de flesta i USA är troende. Jag tycker att det är väldigt lågt. Sekulariseringen i USA tycks ha gjort att Demokraterna nu har blivit landets sekulära parti, även om de själva inte skulle medge det, säger han.

Knivdådet i Vetlanda är en viktig tankeväckare för hela samhället

Ledare Våldet slog till en vårdag i den lilla staden Vetlanda i Småland. Stadens invånarna trodde att de... lördag 6/3 00:10

Talmannen borde ha ingripit mot Linde

Ledare Riksdagen tillsätter, kontrollerar och utkräver ansvar av regeringen. Ett sätt att göra det är att... lördag 6/3 00:00

Svårt för medier och politiker att ändra sin åsikt om Israel

Israelkommentar Vi är vana vid snedvridningen i svenska medier. Israel beskrivs ytterst negativt och behandlas...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier