Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Svenska kyrkans transutspel försvarades av MP och C

Svenska kyrkans officiella Twitterkonto publicerade i helgen en bön för att transpersoner ska få ”vara sig själva”. Budskapet hyllas av partiledare för MP och C, men möter också hård kritik. Många har provocerats av tajmingen för utspelet då en transperson misstänks för att nyligen ha skjutit ihjäl flera personer på en kristen skola i USA.

Nyheter · Publicerad 07:00, 5 apr 2023

I Twitterbönen riktar man sig till de transpersoner som lider och ”som har tvingats leva i en lögn” och ber om att alla ska få vara sig själva.

Sedan några år tillbaka har Svenska kyrkan svängt i sin syn på kön och står numera för en transbejakande teologi och erbjuder bland annat ceremonier där en transpersons nya namn uttalas.

Inlägget möttes av en våg av stark kritik. Flera reagerar på att transpersoners lidande lyfts fram dagar efter dådet i USA där elever på en kristen skola blivit dödade av en transperson.

”Är inte tajmingen anmärkningsvärt dålig för detta inlägg? Med tanke på att en transperson precis skjutit ihjäl 6 människor i en kristen skola. Skäms!”, skriver en person.

”Om det är någon som förtjänar bön så är det de offer som blivit skjutna. Detta kan ju tolkas som att ni ber för transpersonen som sköt 3 barn och 3 vuxna”, anser en annan person.

Svenska kyrkans konto menar dock att man inte slutar att be för en grupp människor för att en individ i den gruppen begår brott, i så fall ”skulle vi inte kunna be för någon”, skriver samfundet på Twitter. Man påpekar också att dagen för publiceringen var en dag då synligheten av transpersoner uppmärksammas internationellt.

Andra reagerar på Svenska kyrkans teologi.

”Gud är väldigt tydlig med att människor är uppdelade i kvinnor och män”, skriver en person och hänvisar till 1 Mosebok där det står att Gud skapade människan ”till man och kvinna”. Men här tar Svenska kyrkan fasta på vad som inte står i Bibeln.

”Gud skapar man och kvinna, javisst. Men också, kanske, fler sanningar än så? Det som nämns ofta i skapelseberättelsen är myllret och mångfalden”, skriver kyrkan.

En annan reaktion på Twitter­inlägget är att Svenska kyrkans hbtq-teologi i praktiken innebär ett bejakande av synd. Här svarar samfundet att man ”bejakar alla människors rätt att vara sig själva”.

Liberaler och vänsterpolitiska företrädare har hyllat Svenska kyrkans inlägg. Språkröret för Miljöpartiet Märta Stenevi menar på Twitter att de som inte stämmer in i Svenska kyrkans moderna hbtq-teologi är ”trump-influerade nykonservativa” som inte läser Bibeln.

”Det här är den kristendom jag växte upp i”, skriver Stenevi och sprider vidare Svenska kyrkans transbudskap.

C-ledaren Muharrem Demirok, själv muslim, skriver på Twitter angående Svenska kyrkans inlägg:

”Jag är medlem av svenska kyrkan, ni visar hela tiden varför jag är stolt över det medlemskapet”.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10