Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Svensk seger över Norge i Ny Generations Vasaloppskamp

En nio mil lång landskamp mellan Ny Generation i Sverige och Norge avgjordes under Vasaloppet i söndags. Det var en utmaning som gav ett ekonomiskt tillskott till deras systerverksamhet i Ukraina.

Nyheter · Publicerad 07:00, 7 mar 2023

När Världen idag ringer upp Andreas Häger, ledare för Ny Generation i Sverige, på måndagen har han ont i kroppen men är nöjd med upplevelsen av att ha deltagit i Vasaloppet.

– Det funkade bra. Förhållanden var så bra de kunde vara med sol och stenhårda spår, men det var riktigt tungt och ”köttigt”, berättar han.

Syftet med att han och Ny Generations ledare i Norge, Sigurd Stakkeland, åkte Vasaloppet var – som Världen idag tidigare berättat – att samla in pengar till organisationens systerverksamhet i Ukraina.

– Jag kände att här kan jag få ge något som verkligen ”tar på mig” och utmana mig på riktigt, med ändamålet att hjälpa andra.

Exakt hur mycket pengar insamlingen inbringade var på måndagen inte klart, men Andreas Häger berättar att bara företag sponsrat med 12 000 kronor. Till det tillkommer ett antal privata gåvogivare, och sedan Norges insamling utöver det.

– Det känns fantastiskt, det är gott att folk varit med och stöttat det här.

Sigurd Stakkeland och Andreas Häger fick en tuff start i Vasaloppet där de fastnade i fållan allra längst bak vid starten.

– Vi hade 15 800 åkare framför oss och kom bara en kilometer den första timmen, så det var inte världens bästa början, summerar Andreas Häger.

Sedan drog han ifrån och ledde ”landskampen” mot Sigurd Stakkeland hela vägen.

– Det kändes väldigt skönt att korsa mållinjen och vinna över Sigurd. Alla var chockade över att jag vann, till och med jag själv, skrattar Andreas, som själv inför loppet framhöll sin norska motsvarighet som favorit att vinna duellen.

– Efteråt har jag fått många hejarop från folk som är glada över att Sverige slog Norge. Så det blev en dubbelvinst för Sverige, säger Andreas Häger, med syfte på att svensken Emil Persson vann Vasaloppet.

Andreas Häger beskriver hur många känslor gick genom hans kropp under de nio milen av skidåkningen: Allt från att vara superpeppad till att det kändes som det värsta som hänt.

– Det var en enorm känsloresa. Men när jag såg klocktornet där i Mora kände jag bara: Gud är god.

Kommer ni anmäla er även till nästa års Vasalopp?

– Nja, för mig var det nog ”once in a lifetime”. Jag gjorde det här för Ny Generation i Ukraina. Man ska väl aldrig säga aldrig, men som det känns nu så är jag rätt så nöjd.

När jag såg klocktornet där i Mora kände jag bara: Gud är god.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00