Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Svensk pastor ordnade läger för barn i Irak

Sport, fritidsaktiviteter och presentutdelning stod på schemat när den svensk-egyptiske pastorn Merzek Botros och hans medarbetare ordnade ett läger för föräldralösa barn i norra Irak.

Under resan invigdes även ett utbildningscenter där 30 kvinnor, däribland före detta sexslavar, ska kunna få utbildning i sömnad.

Nyheter · Publicerad 14:00, 21 sep 2021

Världen idag har tidigare berättat om Merzek Botros och hans kontakter med kristna församlingar i den kurdiska delen av Irak. För några dagar sedan kom han hem från den senaste resan då han, med stöd från olika kristna, fick förmedla både materiell hjälp och evangeliet.

Under sin resa träffade Merzek Botros på nytt de stora grupper av kvinnor som utsatts för IS-krigarnas våldsgärningar.

Det handlar om totalt cirka 6 000 kvinnor och flickor som levde med IS-krigare i flera år och som bor i stora tältläger.

– IS-krigarna sålde de yazidiska kvinnorna, ibland flera gånger om, för att använda som sexslavar, säger Merzek Botros.

– Här finns det kvinnor som tränats till att döda människor, och som har fruktansvärda minnen. Ändå får de inte mycket hjälp, och jag har hört att en del av dessa kvinnor har tagit sina egna liv.

Som ett led i att ge kvinnorna framtidshopp invigdes, under Merzek Botros resa, ett utbildningscenter där 30 kvinnor ska kunna få två månaders utbildning i sömnad. Tanken är att sedan hjälpa dem att starta nya företag.

Merzek Botros arrangerade också ett tre dagars läger för barn från ett barnhem i Dohukområdet. På programmet stod fritidsaktiviteter, mentala övningar och sport.

– De fick också måltider och vi delade ut gåvor och priser, berättar han.

– Det finns nästan 3 000 barn som är föräldralösa till följd av IS-krigarnas terrorhandlingar. De avvisas av samhället och har ingen som tar hand om dem, säger han.

På sikt är planen att starta ett center för barn som saknar anhöriga.

I den kristna byn Alqosh, dit många kristna flydde från Mosul och andra byar för att undkomma IS, besökte Merzek Botros en förskola för 35 föräldralösa barn och delade ut matkorgar till familjer.

– Många led under svåra omständigheter, men de var mycket nöjda med besöket.

Merzek Botros hann även med att anordna en kristen konferens för 40 ledare och medhjälpare från hela Irak.

Med början denna onsdag samlar hans organisation Global Gemenskap, i samarbete med Furuhöjdskyrkan i Alunda, in kläder, mat, rullstolar, leksaker och hygienartiklar till Irak. Planen är att de ska skickas med en stor container och gå till till utsatta kurder, kristna och yazidier.

– Dessa människor lever ännu efter sju år till stora delar i tältläger, och det finns ingen plan för deras framtid, säger Sundbybergspastorn.

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier