Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Svensk pastor ordnade läger för barn i Irak

Sport, fritidsaktiviteter och presentutdelning stod på schemat när den svensk-egyptiske pastorn Merzek Botros och hans medarbetare ordnade ett läger för föräldralösa barn i norra Irak.

Under resan invigdes även ett utbildningscenter där 30 kvinnor, däribland före detta sexslavar, ska kunna få utbildning i sömnad.

Nyheter · Publicerad 14:00, 21 sep 2021

Världen idag har tidigare berättat om Merzek Botros och hans kontakter med kristna församlingar i den kurdiska delen av Irak. För några dagar sedan kom han hem från den senaste resan då han, med stöd från olika kristna, fick förmedla både materiell hjälp och evangeliet.

Under sin resa träffade Merzek Botros på nytt de stora grupper av kvinnor som utsatts för IS-krigarnas våldsgärningar.

Det handlar om totalt cirka 6 000 kvinnor och flickor som levde med IS-krigare i flera år och som bor i stora tältläger.

– IS-krigarna sålde de yazidiska kvinnorna, ibland flera gånger om, för att använda som sexslavar, säger Merzek Botros.

– Här finns det kvinnor som tränats till att döda människor, och som har fruktansvärda minnen. Ändå får de inte mycket hjälp, och jag har hört att en del av dessa kvinnor har tagit sina egna liv.

Som ett led i att ge kvinnorna framtidshopp invigdes, under Merzek Botros resa, ett utbildningscenter där 30 kvinnor ska kunna få två månaders utbildning i sömnad. Tanken är att sedan hjälpa dem att starta nya företag.

Merzek Botros arrangerade också ett tre dagars läger för barn från ett barnhem i Dohukområdet. På programmet stod fritidsaktiviteter, mentala övningar och sport.

– De fick också måltider och vi delade ut gåvor och priser, berättar han.

– Det finns nästan 3 000 barn som är föräldralösa till följd av IS-krigarnas terrorhandlingar. De avvisas av samhället och har ingen som tar hand om dem, säger han.

På sikt är planen att starta ett center för barn som saknar anhöriga.

I den kristna byn Alqosh, dit många kristna flydde från Mosul och andra byar för att undkomma IS, besökte Merzek Botros en förskola för 35 föräldralösa barn och delade ut matkorgar till familjer.

– Många led under svåra omständigheter, men de var mycket nöjda med besöket.

Merzek Botros hann även med att anordna en kristen konferens för 40 ledare och medhjälpare från hela Irak.

Med början denna onsdag samlar hans organisation Global Gemenskap, i samarbete med Furuhöjdskyrkan i Alunda, in kläder, mat, rullstolar, leksaker och hygienartiklar till Irak. Planen är att de ska skickas med en stor container och gå till till utsatta kurder, kristna och yazidier.

– Dessa människor lever ännu efter sju år till stora delar i tältläger, och det finns ingen plan för deras framtid, säger Sundbybergspastorn.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier