Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Svensk kristen film släpps som hyr- och köpfilm

Efter nyår blir den svenska kristna filmen Barfota rop tillgänglig att köpa och hyra digitalt. Samtidigt hoppas filmens skapare att fler församlingar ska ta initiativ till att visa den på bio eller i kyrkan.

– Vi tror att Gud vill verka via det här, säger filmens regissör Maria Viklund.

Nyheter · Publicerad 10:00, 18 dec 2022

Filmen Barfota rop spelades till största delen in redan 2018 och hade därefter enstaka förhandsvisningar. Men efter en lång process över de senaste åren, så är det nu klart att filmen snart blir tillgänglig att hyra och köpa digitalt. Detta sedan filmskaparna tecknat kontrakt med SF Anytime, där filmen kommer bli tillgänglig den 7 januari.

– Det känns jätteroligt och jätteskönt att vi fått en kanal att samarbeta med. Vi har länge velat hitta ett forum där den blir tillgänglig för den breda massan, säger filmens regissör Maria Viklund.

För filmskaparna har det varit en lång resa, där de kämpat på för att hitta en plattform att få ut filmen på.

– Men vi har inte gett oss utan vi har fortsatt att knacka på.

Handlingen kretsar kring den unga flickan Ophelia, som på 1840-talet vaknar upp från en dröm och inser att något måste göras, då fler och fler i socknen lever ett liv i misär långt borta från Guds goda väg. Filmen är en form av historiedokument över barnens rop som ekade över stora delar av landet under tidigt 1840-tal.

– Vi har haft som grundvision för filmen att visa en bit av Sveriges historia som på något sätt är bortglömd. Det är en berättelse som behöver bli berättad. Det är rop från historien som ekar in i vår tid.

Under 2019 visades filmen – som finansierats via så kallad ”crowd funding” – vid ett antal förhandsvisningar, och fick då fina omdömen från publiken.

– På något sätt känns det som att filmen blivit hänvisad till de kyrkliga sammanhangen. Men vi har känt att filmen hör till hela Sverige och Sveriges historia, säger Maria Viklund, som hoppas att filmen ska inspirera tittarna.

– Nu kan vem som helst se filmen och det känns väldigt bra. På det sättet kan vi pusta ut nu, säger Maria Viklund

Hon säger att det som skedde 1840–1843 i Sverige fick väldigt stora verkningar i landet, men tystades också ner. Med filmen önskar de få vara en röst som ropar i dag, och de hoppas också att det kommer fler som vill uttrycka sig på olika kreativa sätt.

– Förhoppningsvis kan det ge inspiration till fler att våga.

Samtidigt som Barfota rop snart blir tillgänglig digitalt för allmänheten, så hoppas filmskaparna att församlingar runt om i landet ska passa på att ordna egna visningar av filmen. Antingen i den egna kyrkan eller på den lokala biografen.

– Vi skulle verkligen önska att fler ser den på bio, det blir en starkare upplevelse att sitta tillsammans och se filmen.

Allt bottnar i att de vill att filmen ska nå ut till så många människor som möjligt.

Barfota rop är gjord av enkla människor, som tagit initiativ till den. Men vi tror att Gud vill verka via det här. Förhoppningsvis ska filmen nu nå fler människor.

Dessutom hoppas Maria Viklund att Barfota rop ska inspirera fler kristna till att skapa filmer.

– Vi önskar att den här filmen kan få bli en inspiration som gör att människor ser att film inte är något ouppnåeligt och svårt. Ju fler olika uttryckssätt som vi kan förmedla evangelium på, desto fler kan vi nå ut till.

Ju fler olika uttryckssätt som vi kan förmedla evangelium på, desto fler kan vi nå ut till.

Barfota rop

Filmen handlar om ett skeende i Sveriges historia när Gud på ett häpnadsväckande sätt använde barn och unga för att skaka om hela samhället.
 

Barfota rop utseplar sig på 1840-talet då Sverige är ett land i misär och fattigdom. De kretsar kring den unga flickan Ophelia, spelad av Lova Viklund, som inser att det måste ske en förändring, då människorna i hennes socken är på väg bort från Gud.
 

Filmen produceras av Barfota Productions och Maria Viklund står för regi. Simon Frisk för foto.
 

Filmen visades första gången hösten 2019.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00