Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Svensk förskola på väg mot katastrof”

Trots det nationella Förskoleupproret där pedagoger vädjar om förändringar inom förskolan och flera andra liknande initiativ går utvecklingen åt fel håll. ”Barnfabriker, hitte på-titlar och egna tolkningar av lagar löser inga problem, tvärtom förvärrar de en redan ohållbar situation”, menar Mimmi von Troil, vd för FSO, branschorganisation för fristående aktörer inom bland annat förskolan.

Nyheter · Publicerad 14:00, 15 aug 2019

Den svenska förskolan ”är på väg mot en katastrofsituation med allt färre utbildade pedagoger i allt större barngrupper”, skriver Mimmi von Troil i en debattartikel i Borås tidning.

Hon beskriver en utveckling där pedagogernas arbetsuppgifter blir allt mer pressade och kommuners ekonomiska underskott leder till sämre bemanning, större barngrupper och nedskurna bidrag.

”Sammantaget ser vi att det redan i dag leder till ökad ohälsa och stress, både hos personal och hos barn”.

Och von Troil är långt ifrån ensam om att larma om situationen i förskolan. Det så kallade Förskoleupproret samlar hundratals pedagoger och annan personal och har i flera år vädjat till politiker om bättre arbetsvillkor och ökade resurser då både personal och barn far illa.

Tidigare i somras krävde såväl ledande forskare som representanter för fackföreningsrörelsen i ett gemensamt utspel en total genomlysning av svensk förskola. 51 forskare och experter, 18 programansvariga lärosäten i landet liksom två fackförbundsordföranden, Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet och Tobias Baudin, Kommunal, har slutit upp bakom initiativet, rapporterar Lärarnas tidning.

Man menar att det är ”nödvändigt att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att göra en grundläggande genomgång av förutsättningarna i svensk förskola”.

”En förskola som orsakar att personalen blir sjuk är oacceptabel och reser frågor kring barnens miljö och barns välbefinnande”, skriver man i sitt upprop.

Enligt Mimmi von Troil står FSO bakom en så kallad förskolekommission.

”Men görs ingenting drastiskt snart finns risken att vi istället måste inrätta en haverikommission”.

Görs ingenting drastiskt snart finns risken att vi istället måste inrätta en haverikommission.

Kyrkoledare till politiker: Sätt inget tak för invandringen

Migration. Presidiet för Sveriges kristna råd uppmanar i ett öppet brev riksdagens samtliga partiledare att värna människovärdet och inte inskränka asylrätten....

Skulle rapportera om islamiskt center – utsattes för stenkastning

Brott. Journalister från SVT Uppsala har utsatts för stenkastning. Det skedde när ett tv-team skulle filma en intervju med personer som vill bygga ett...

Svårare för Netanyahu att sitta kvar

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. När de israeliska medborgarna gick till val till sin riksdag, knesset, för andra gången på fem månader uteblev även denna gång ett tydligt utslag. 

Svag fördel för Benny Gantz i rösträkningen

Israel. Valresultatet i Israel fortsätter att vara jämnt när rösträkningen i princip är klar. Benny Gantz parti, Blåvitt, har ett litet övertag, men det...