Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Foto: Pixabay

Studie: Tro och vishet hör ihop

Är troende människor visare än andra? Ja, kanske är det så. I alla fall om man hårdrar den forskning om visdom som psykiatriprofessorn och visdomsforskaren Dilip Jeste vid San Diego University har presenterat.

Nyheter · Publicerad 16:00, 25 dec 2021

”Att frukta Herren är början till vishet…” står det skrivet i Ordspråksboken. Flera tusen år senare hävdar visdomsforskaren och psykiatriprofessorn Dilip Jeste att känslan av existentiell förankring är en aspekt bakom vishet. Det som kallas “spirituality” på engelska.

Detta är kontroversiellt och har väckt viss debatt bland forskare i USA. En del av dem tycker inte alls att känslan av existensiell förankring bör vara ett kriterium för visdom. Men Dilip Jeste håller inte med kritikerna.

– Det är annorlunda än religiositet. Du kan vara ateist och fortfarande känna existentiell förankring. Det handlar om att tro på och känna samhörighet med vad en del kallar själ, ande, medvetande eller Gud, säger han.

Detta rapporterar Vetenskapsredaktionen på SVT.

Dilip Jeste är upphovsmakare bakom ett test som mäter den eftertraktade egenskapen vishet. Genom testet, som publicerats i tidskriften International Psychogeriatrics, mäts sju olika komponenter som visdom anses bestå av. Det handlar bland annat om drag som att acceptera oliktänkande, ha förmåga att ta beslut i tid och att ge goda råd. Men också att ha empati och medkänsla samt att osjälviskt göra saker för andra.

Enligt Dilip Jeste är visdom ett universellt koncept och ingredienserna i vishet har en egen plats i hjärnan.  

– I princip alla religioner och filosofier förespråkar visdom i sina gamla skrifter som går tillbaka flera tusen år i tiden.

Visdomsforskaren menar vidare att visa människor är lyckligare än andra. Han menar även att vishet går att öva upp.

Sju komponenter i visdom:

1. Prosocialt beteende

2. Självreflektion

3. Reglering av känslor

4. Accepterar olikheter

5. Beslutsamhet

6. Ger goda råd

7. Existentiell förankring

Källa: Psykologiprofessor och visdomsforskaren Dilip Jeste, USA.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson diskuterar korankris vid FN-möte

Politik. Diskussioner med muslimska ledare om korankrisen står på agendan för statsminister Ulf Kristersson... torsdag 21/9 22:00

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40