Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Foto: Pixabay

Studie: Tro och vishet hör ihop

Är troende människor visare än andra? Ja, kanske är det så. I alla fall om man hårdrar den forskning om visdom som psykiatriprofessorn och visdomsforskaren Dilip Jeste vid San Diego University har presenterat.

Nyheter · Publicerad 16:00, 25 dec 2021

”Att frukta Herren är början till vishet…” står det skrivet i Ordspråksboken. Flera tusen år senare hävdar visdomsforskaren och psykiatriprofessorn Dilip Jeste att känslan av existentiell förankring är en aspekt bakom vishet. Det som kallas “spirituality” på engelska.

Detta är kontroversiellt och har väckt viss debatt bland forskare i USA. En del av dem tycker inte alls att känslan av existensiell förankring bör vara ett kriterium för visdom. Men Dilip Jeste håller inte med kritikerna.

– Det är annorlunda än religiositet. Du kan vara ateist och fortfarande känna existentiell förankring. Det handlar om att tro på och känna samhörighet med vad en del kallar själ, ande, medvetande eller Gud, säger han.

Detta rapporterar Vetenskapsredaktionen på SVT.

Dilip Jeste är upphovsmakare bakom ett test som mäter den eftertraktade egenskapen vishet. Genom testet, som publicerats i tidskriften International Psychogeriatrics, mäts sju olika komponenter som visdom anses bestå av. Det handlar bland annat om drag som att acceptera oliktänkande, ha förmåga att ta beslut i tid och att ge goda råd. Men också att ha empati och medkänsla samt att osjälviskt göra saker för andra.

Enligt Dilip Jeste är visdom ett universellt koncept och ingredienserna i vishet har en egen plats i hjärnan.  

– I princip alla religioner och filosofier förespråkar visdom i sina gamla skrifter som går tillbaka flera tusen år i tiden.

Visdomsforskaren menar vidare att visa människor är lyckligare än andra. Han menar även att vishet går att öva upp.

Sju komponenter i visdom:

1. Prosocialt beteende

2. Självreflektion

3. Reglering av känslor

4. Accepterar olikheter

5. Beslutsamhet

6. Ger goda råd

7. Existentiell förankring

Källa: Psykologiprofessor och visdomsforskaren Dilip Jeste, USA.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00