”Att frukta Herren är början till vishet…” står det skrivet i Ordspråksboken. Flera tusen år senare hävdar visdomsforskaren och psykiatriprofessorn Dilip Jeste att känslan av existentiell förankring är en aspekt bakom vishet. Det som kallas “spirituality” på engelska.
Detta är kontroversiellt och har väckt viss debatt bland forskare i USA. En del av dem tycker inte alls att känslan av existensiell förankring bör vara ett kriterium för visdom. Men Dilip Jeste håller inte med kritikerna.
– Det är annorlunda än religiositet. Du kan vara ateist och fortfarande känna existentiell förankring. Det handlar om att tro på och känna samhörighet med vad en del kallar själ, ande, medvetande eller Gud, säger han.
Detta rapporterar Vetenskapsredaktionen på SVT.
Dilip Jeste är upphovsmakare bakom ett test som mäter den eftertraktade egenskapen vishet. Genom testet, som publicerats i tidskriften International Psychogeriatrics, mäts sju olika komponenter som visdom anses bestå av. Det handlar bland annat om drag som att acceptera oliktänkande, ha förmåga att ta beslut i tid och att ge goda råd. Men också att ha empati och medkänsla samt att osjälviskt göra saker för andra.
Enligt Dilip Jeste är visdom ett universellt koncept och ingredienserna i vishet har en egen plats i hjärnan.
– I princip alla religioner och filosofier förespråkar visdom i sina gamla skrifter som går tillbaka flera tusen år i tiden.
Visdomsforskaren menar vidare att visa människor är lyckligare än andra. Han menar även att vishet går att öva upp.