Roe mot Wade

Studie: 32 000 fler barn årligen efter upphävandet av USA:s abortlag

Fler barn ser ut att få se dagens ljus på grund av att Roe mot Wade upphävdes.
Fler barn ser ut att få se dagens ljus på grund av att Roe mot Wade upphävdes.

Forskare har undersökt hur upphävandet av USA:s federala abortlag påverkat antalet födslar. Slutsatsen är en kraftig ökning av barn som fått födas i delstater där abort bara är tillåtet i undantagsfall. Abortkritiker jublar över nyheten och menar att studien visar att de haft rätt i sin argumentation.

Publicerad Uppdaterad

Det är Institute of Labor Economics som gått igenom statistik för det första halvåret 2023 för att mäta hur upphävandet av Roe mot Wade, USA:s federala abortlag, påverkat den demografiska utvecklingen. 

Man konstaterar att under de första sex månaderna av 2023 ökade födslarna med i genomsnitt 2,3 procent i delstater som tillämpar närmast totala abortförbud, jämfört med en kontrollgrupp av delstater med liberala abortlagar. Det motsvarar enligt studien ”ungefär 32 000 ytterligare årliga födslar till följd av abortförbud”.

”Dessa effekter varierar mellan demografiska grupper och tenderar att vara större för yngre kvinnor och färgade kvinnor”, enligt studien som fortsätter: 

”Dessa effekter varierar också avsevärt mellan förbudsstater, med mycket större effekter observerade i stater som gränsar till andra förbudsstater och därför har långa resvägar för att nå abortanläggningar som förblir öppna.” 

I delstater där abort är förbjudet annat än i undantagsfall får nu tusentals fler barn födas än tidigare, enligt en studie.
I delstater där abort är förbjudet annat än i undantagsfall får nu tusentals fler barn födas än tidigare, enligt en studie.

Institutet bakom rapporten beskrivs i amerikanska medier som abortpositivt vilket stärker abortkritiker i uppfattningen att deras argumentation stämt. När lagstiftning ändras så får det reell effekt på både värderingar och antalet barn som får födas, menar de.

Vart och ett av dessa barn är ett mirakel.

Lila Rose

”Helt fantastiskt. 32 000 pojkar och flickor räddades, skyddades från att dödas genom abort, på grund av att Roe föll och livräddande lagar trädde i kraft. Vart och ett av dessa barn är ett mirakel. Det är därför vi gör detta arbete”, menar Lila Rose som leder prolife-organisationen Live Action. 

I dagsläget tillämpar 14 delstater i USA lagar där abort inte är tillåtet annat än i undantagsfall, exempelvis när kvinnans liv eller hälsa är i fara. Studien beskriver den allt mer livsbejakande synen på ofödda barn som ”den mest djupgående omvandlingen av abortlandskapet i USA på 50 år”.

Powered by Labrador CMS