Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Stor valseger för Boris Johnsons konservativa

Konservativa partiet växer stort i det brittiska valet. När resultaten från alla utom ett av 650 distrikt är redovisade har Tories fått 364 mandat, en klar majoritet i underhuset. Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vunnit stor majoritet gör att det bedöms vara troligt att EU-parlamentet godkänner hans brexitavtal.

Nyheter · Publicerad 10:39, 13 dec 2019

Regeringspartiet tar ett rejält kliv och vinner minst 364 mandat – 47 fler än i valet för två år sedan. Det så kallade Torypartiet får därmed en klar, egen majoritet. Labour har samtidigt 203 mandat.

Tories uttalade taktik att ”riva den röda muren” lyckades mycket tack vare brexit, där väljarna tydligt visade att de inte litar på Labours politik. Den första sprickan i muren kom när Blyth Valley, allra längst upp i nordvästra England, gick till Tories. Distriktet hade varit Labour-styrt sedan det infördes 1950.

Boris Johnson vann sin egen valkrets Uxbridge med betryggande marginal. Men även i många andra valkretsar som vanligen röstar för Labourpartiet lade folket alltså sin röst på det konservativa partiet denna gång.

– Ni kanske bara har lånat oss er röst, och om det är så, känner jag mig ödmjuk över att ni har gett oss er tillit, och vi kommer aldrig att ta ert stöd för givet, säger premiärministern i ett tal i centrala London på fredagsmorgonen, där han än en gång lovar att få brexit avklarat den 31 januari.

– Inga om, inga men, inga kanske.

Han säger att valresultatet sätter stopp för hotet om ytterligare en brexitomröstning.

Under natten mötte Johnson jublande anhängare i nordvästra London.

– Jag tror att det här kommer att ses som ett historiskt val, som ger oss alla möjligheter att respektera det brittiska folkets demokratiska vilja, göra vårt land bättre och frigöra hela befolkningens verkliga potential, säger han.

Men inte bara Tories jublade under natten. I Skottland gick det skotska nationalistpartiet SNP framåt och såg ut att ta 49 av de 59 skotska mandaten. Resultatet fick de skotska nationalisterna att åter hoppas på en folkomröstning om ett självständigt Skottland.

Sämre gick det för arbetarpartiet Labour som går mot sitt sämsta val på många årtionden. Partiledaren Jeremy Corbyn säger nu att han inte kommer att vara Labours ledare vid nästa val.

– Det är helt uppenbart en besvikelsernas natt, säger han.

Dåligt gick det även för Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson, som förlorade sin valkrets East Dunbartonshire. En besviken Swinson varnade i sitt tal för nationalism och stängda gränser.

Partiet kommer att välja en ny ledare nästa år, enligt ett uttalande.

USA:s president Donald Trump gratulerar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till valsegern.

”Storbritannien och USA kommer nu att vara fria att sluta ett enormt nytt handelsavtal efter brexit. Det här avtalet har potential att vara mycket större och mer lukrativt än något avtal som skulle kunna nås med EU. Fira, Boris!”, twittrar presidenten.

Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin välkomnar den förväntade tydligheten i valresultatet, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Om vallokalsundersökningen bekräftas så kommer det innebära en tydlig majoritet, något som saknats i Storbritannien i flera år, säger hon.

I och med Boris Johnsons nyvunna stora majoritet, återstår nu väldigt lite tvivel om att parlamentet i EU kommer att godkänna Johnsons brexitavtal, kommenterar Thierry Breton, EU:s inremarknads- och industrikommissionär, valresultatet.

– Brexitförhandlingarna är över nu. Vi går nu in i en fas av handelssamtal mellan Storbritannien och EU, säger Thierry Breton till franska radiostationen RTL.

Ni kanske bara har lånat oss er röst, och om det är så, känner jag mig ödmjuk över att ni har gett oss er tillit, och vi kommer aldrig att ta ert stöd för givet.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier