Samhälle

Stöddemonstrationer för Israel hölls i Finland – i 25 städer

Israeliska och finländska flaggor vajade i en vacker inramning av snö och juleljus under stödmanifestationen på torget i Vasa.

Israelvänner i Finland samlades under en och samma kväll på 25 platser i landet för att proklamera stöd till det judiska folket.

– Det är viktigt att höja sin röst till försvar för Israel, säger Fredrik Ekholm som arrangerade sammankomsten i Vasa.

Publicerad Uppdaterad

I onsdags kväll arrangerades Israelmanifestationer i 25 städer och orter runt om i Finland. Fredrik Ekholm, som är Finlands honorärkonsul för Israel, stod som arrangör till sammankomsten på torget i staden Vasa, Österbotten. Cirka 200 deltog i att visa stöd för staten Israel, det judiska folket samt framförde krav på att samtliga som Hamas tagit som gisslan ska släppas fria.

Cirka 200 personer valde att komma till torget i Vasa för att visa stöd för Israel och det judiska folket.
Tanja Knuts och Linda Vähäkangas närvarade på torget i Vasa och visade stöd för staten Israel och det judiska folket.

– Vi var frimodiga och bad på torget. Det är viktigt att höja sin röst till försvar för Israel, säger Ekholm till Världen idag.

Israeliska och finländska flaggor vajade i en vacker inramning av snö och juleljus. Det hölls tal, sjöngs och hölls upp skyltar, som mångårige byggföretagaren Fredrik Ekholm snickrat ihop, med bilder på flera av de israeler som Hamas kidnappat.

– Det var så lugnt och fridfullt, vi hade en så god atmosfär, berättar han.

Fredrik Ekholm och flera andra talade i Vasa. Ekholm framhöll att Hamas är allas fiende, som gör även den palestinska civilbefolkningen illa och är orsaken till deras lidande. Han uppmanar kristna att stå upp för Israel och det judiska folket.

– Israel tillhör Herren, det är hans land och egendomsfolk. Hamas attack är ett uppror mot Gud själv, hans ord och planer.

Han berättar att han själv mottagit flera brev med aggressivt och antisemitiskt innehåll sedan kriget bröt ut.

Fredrik Ekholm, som är Finlands honorärkonsul för Israel, stod som arrangör för den Israelstödjande manifestationen på torget i Vasa.

– Jag tror att vi som stödjer Israel kommer att bli hatade. Men vi måste stå upp för Israel, vi kan inte låsa in oss i våra kyrkor, säger Fredrik Ekholm.

Samma kväll hölls manifestationer till stöd för Israel och det judiska folket på centrala platser i flera större finländska städer, bland andra Helsingfors, Åbo, Jyväskylä, Björneborg och Tammerfors, samt på flera mindre orter.

Det är viktigt att höja sin röst till försvar för Israel.

Fredrik Ekholm

Finlands president, statsminister, utrikesminister samt medlemmarna i säkerhets- respektive utrikesutskottet har mottagit ett brev med krav på starkt fördömande av Hamas terror samt påminnelse om att inte framställa den demokratiska staten Israel respektive terroristorganisationen Hamas som två likvärdiga parter. I brevet, som undertecknats av bland andra Fredrik Ekholm samt ett flertal Israelvänliga organisationer, påpekas även att Israel vidtar försiktighetsåtgärder, exempelvis i form av varningar till civilbefolkningen, innan man genomför militära operationer mot Hamasfästen i Gaza.

Powered by Labrador CMS