Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Stefan Swärd är kritisk till delar av EFK-rapporten. Foto: Privat

Stefan Swärd: Förenklat påstående att vi föds till en viss sexualitet

Att rapporten från Evangeliska frikyrkan beskriver en människas sexuella läggning som beständig ifrågasätts av EFK-profilen Stefan Swärd.

Bland annat hbtq-aktivister pratar om att människans sexualitet kan förändras, påpekar han.

Nyheter · Publicerad 14:32, 15 maj 2023

Stefan Swärd, tidigare styrelseordförande för EFK, betonar att han inte hunnit läsa igenom hela rapporten när Världen idag kontaktar honom för en kommentar på måndagen.

Han är dock glad att det finns ett tydligt ställningstagande om att Bibeln inte är för samkönad sexualitet utan endast beskriver den i negativa termer. Däremot är han kritisk till påståendena om att sexualiteten skulle vara beständig.

– Min samlade pastorala erfarenhet är att det är förenklat att säga att någon föds till en viss sexualitet.

Han påpekar att det finns berättelser där människor uppenbart upplevt en förändring i relation till sin läggning och att det i forskning som lyfts fram av bland annat hbtq-aktivister talas om att människans sexualitet kan förändras. Överlag understryker han att varje människas situation är unik och måste bemötas så i samtal och själavård.

– Jag kan tänka mig fall där man kämpat i många år och behöver acceptera sin läggning. Enligt min konservativa syn är det då celibatets väg som kyrkan bör framhålla. Och sedan kan det finnas andra fall där det ska hanteras på andra sätt. Men jag kan inte ställa mig bakom att vi aktivt ska uppmuntra till att leva ut en homosexuell läggning, säger Stefan Swärd.

När det gäller synen på medlemskap tycker han att den frågan är underordnad eftersom medlemsbegreppet används så olika i olika kyrkor.

– Det viktigaste för mig är vilken undervisning vi har i församlingen. Vi måste vara med och ta emot människor som kämpar med sina liv, men samtidigt tydligt visa åt vilket håll folk ska gå.

Vi måste vara med och ta emot människor som kämpar med sina liv, men samtidigt tydligt visa åt vilket håll folk ska gå.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00