Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP), miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) kan snart behöva lämna sina poster. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först undersöka möjligheten att bilda en ny regering.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni meddelar samtidigt att partiet överger Löfven och siktar på en borgerlig regering.

Nyheter · Publicerad 14:51, 21 jun 2021

Efter riksdagens historiska misstroendeförklaring mot Löfven ville han inte avslöja sina känslor.

– Jag har tillsammans med andra till uppgift att hantera den här svåra situationen. Då kan man inte tänka på de egna känslorna, säger han.

Enligt regeringsformen har Löfven nu en vecka på sig att antingen utlysa extraval eller avgå. Om Löfven avgår kommer riksdagens talman träffa partiledarna för att sondera om det finns stöd för en ny regering.

Löfven vill nu använda de kommande dagarna för att se om det går att få tillräckligt stöd för en ny Löfvenregering, innan han tar ett eventuellt beslut om extraval.

– Jag räds inte alls det. Men regeringsformen ger oss två möjligheter och då tycker jag man borde fundera på vilken som är bäst. Det ska vara bäst för Sverige, säger Löfven.

Löfven kommer nu framför allt att ha samtal med sina samarbetspartier MP, C och L.

– Vi måste få sätta oss ner nu för att utbyta erfarenheter om hur vi ser på läget, säger Löfven.

– Därför vill jag ta lite tid på mig, inte onödigt lång tid men den tid som krävs för att vi ska få en noga övervägd linje.

Även en ny Löfvenledd regering med S och MP kommer att behöva stöd från C och V.

Löfven vill inte spekulera i om V kan ingå i en ny regering eller uppge vad V kan erbjudas för att ge honom ett majoritetsstöd i riksdagen.

C har tidigare uteslutit regeringssamarbete med V. Löfven vill inte gå in på om det är möjligt att få C och V att samarbeta.

– Det är två partier som måste ha en egen relation, säger Löfven.

Han tillägger dock att i den uppgift som nu väntar honom ingår att se om det via en annan regeringsbildning går att få en regeringsduglig regering.

Han anser att januariavtalet, som lägger grunden för regeringssamarbetet mellan S, MP, C och L, fortfarande gäller.

Liberalerna anser dock att januariavtalet upphört och partiet siktar nu på en borgerlig regering.

– Januariavtalet gäller inte, det var grunden för Stefan Löfvens regering, säger Nyamko Sabuni.

– I talmansrundor och ett eventuellt extraval kommer vi att eftersträva en borgerlig regering, fortsätter hon.

Löfven anser att det inte finns något regeringsalternativ på politikens högersida. Enligt honom finns ingen majoritet för M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister. V kan inte tänka sig att släppa fram Kristersson som statsminister.

Löfven pekar på att den majoritet som röstade ned honom som statsminister bara är en ”högst tillfällig majoritet” .

– Det här är en högst tillfällig majoritet som bara röstar bort regeringen och som saknar vilja och förmåga lägga fram alternativ, säger Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson uppger att han står till förfogande för att leda en ny regering.

– Vi står redo. Hela tiden, säger han.

Men frågan är vilken majoritet Kristersson skulle kunna ha som regeringsunderlag. M, KD, SD räcker inte om övriga partier säger nej. Inte ens med L räcker det om alla andra röstar emot.

Något stöd från Vänsterpartiet kan Kristersson i alla fall inte räkna med.

– Vi vill att Löfven kommer tillbaka som statsminister, men utan marknadshyror, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff.

Hon säger att V ska vara kompromissvilliga och öppna för lösningar.

– Jag är öppen för att förhandla, säger Dadgostar.

Om Löfven kommer fram till att ett extraval behövs, så ska det valet hållas inom tre månader. På frågan om Stefan Löfven kommer att leda S i en sådan valrörelse, svarar han:

– Jag har inga andra planer.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier