Samtalet mellan Equmeniakyrkans företrädare Britta Hermanssons och Joakim Hagerius och Magdalena Andersson inleddes med några ord om att statsministern tidigt förlorade sin pappa i demenssjukdomen Alzheimers.
– Jag tar med mig väldigt mycket från den tiden när pappa var sjuk. Vilket fantastiskt stöd som vi fick, att samhället fanns där för oss när vi var som allra skörast. Det stöd som min pappa fick från kyrkan när han fick beskedet, det var viktigt för honom att tala med en präst, sade S-ledaren.
Liksom de övriga ledarna för riksdagspartierna ombads Magdalena Andersson att ge sin syn på religionens plats i samhället. Utfrågarna påpekade uppfattningar om att riksdagsdebatter som inkluderar religion tenderar att begränsa och beskära.
– Jag ska inte förneka att det kan vara på det sättet, sade Andersson.
Regeringens förslag om demokrativillkor för statsbidrag – som kan sätta käppar i hjulet för samfund som vill stå för en biblisk syn på homosexualitet – handlar, enligt statsministern om att förhindra att skattepengar tillfaller religiös extremism.
– Det finns islamistiska rörelser som motarbetar demokrati. Sådana rörelser ska inte få del av våra skattepengar. Men med det sagt så är det ju väldigt tokigt om man kastar ut barnet med badvattnet, det får vi inte göra.
Statsministern medgav att politiken riskerar att ägna så mycket fokus åt extremismen att det spiller över på trossamfundens samhällsnyttiga verksamhet.
– Alla har ett ansvar för att lyfta allt det fantastiska som sker inom trossamfunden, det inkluderar mig också.
Även Magdalena Andersson ombads att kommentera faktumet att flera kommuner dragit in bidrag till samhällsnyttig scoutverksamhet i Equmeniakyrkans regi med motivering att det rör sig om konfessionell verksamhet.
– Nu styr inte jag över hur kommunerna delar ut sina bidrag. Jag kan konstatera att vi har inga problem att ge statliga bidrag till trossamfund för att de ska utöva konfessionell verksamhet, svarade statsministern.
S-ledaren fick inga skarpa frågor kring förslaget om etableringsstopp för konfessionella skolor, men tillfrågades om varför partiet ser förslaget som så viktigt.
– Vi tycker att skolan ska vara en plats som är fri från religiös påverkan, svarade Magdalena Andersson.
S-ledaren gavs även tillfälle att tala om klimatomställning.