Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Stakset med vänner bar ett kors från Knivsta till Märsta

Sedan den 1 juni pågår en ekumenisk korsvandring mellan Haparanda och Ystad, med ett tre meter högt träkors försett med hjul. På onsdagen deltog Sebastian Stakset på sträckan mellan Knivsta och Märsta.

– Det var en häftig känsla, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 16:38, 10 aug 2020

Som Världen idag tidigare har berättat är vandringen ett initiativ av sångaren och evangelisten Alf Lax. Han har tidigare gjort flera egna, kortare korsvandringar efter en vision om detta 2015.

I år handlar det om en längre stafettvandring från norr till söder, arrangerad av den nybildade ekumeniska föreningen Gå för Sverige.

En av dem som har engagerat sig i satsningen är artisten och evangelisten Sebastian Stakset. Han valde att gå den två mil långa dagsetappen mellan Knivsta och Märsta i onsdags.

– Jag fick ett sms från Mathias Färdigh som hade hand om tältkampanjen på Tjörn. Han upplevde att jag och Alf Lax skulle ha något med varandra att göra. Dagen efter ringde prästen Mats Nyholm från S:ta Clara kyrka, berättade om korsvandringen och frågade om jag ville gå en sträcka med Alf Lax. Jag tog det som ett tecken, förklarar han.

Även lovsångaren Kenneth Lillqvist och evangelisten Betzegaw Assefa följde med på vandringen.

– ”Betz” är en kompis från mitt gamla liv, som också har blivit frälst. Han var rörd till tårar över vad Jesus har gjort för oss och över att få bära på ett kors. Det var starkt för oss allihop och uppskattat av dem vi mötte, säger Sebastian Stakset och fortsätter:

– Vi hade fina samtal och fick välsigna människor under vägen. Vi fick prata hopp och berätta att Jesus har räddat oss. Alla tittar verkligen och undrar: ”Vad gör de?” Det fungerar.

Vandringen blev också en sorts bönepromenad, då korsbärarna bad för Sverige medan de gick.

Alf Lax har ringt många lokala församlingar och frågat om de vill medverka i vandringen. Han har fått stöd från en del, men också många nej.

– Jag blev lite bedrövad över det. Jag tycker att den västerländska kyrkan är väldigt individualistisk, våra rörelser också. Om några är beredda att gå med ett stort kors mellan Haparanda och Ystad och proklamera Jesus, vad är det vi har som är så viktigt att vi inte kan ställa upp? undrar Stakset.

Det var starkt för oss allihop och uppskattat av dem vi mötte.

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...