Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Stakset med vänner bar ett kors från Knivsta till Märsta

Sedan den 1 juni pågår en ekumenisk korsvandring mellan Haparanda och Ystad, med ett tre meter högt träkors försett med hjul. På onsdagen deltog Sebastian Stakset på sträckan mellan Knivsta och Märsta.

– Det var en häftig känsla, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 16:38, 10 aug 2020

Som Världen idag tidigare har berättat är vandringen ett initiativ av sångaren och evangelisten Alf Lax. Han har tidigare gjort flera egna, kortare korsvandringar efter en vision om detta 2015.

I år handlar det om en längre stafettvandring från norr till söder, arrangerad av den nybildade ekumeniska föreningen Gå för Sverige.

En av dem som har engagerat sig i satsningen är artisten och evangelisten Sebastian Stakset. Han valde att gå den två mil långa dagsetappen mellan Knivsta och Märsta i onsdags.

– Jag fick ett sms från Mathias Färdigh som hade hand om tältkampanjen på Tjörn. Han upplevde att jag och Alf Lax skulle ha något med varandra att göra. Dagen efter ringde prästen Mats Nyholm från S:ta Clara kyrka, berättade om korsvandringen och frågade om jag ville gå en sträcka med Alf Lax. Jag tog det som ett tecken, förklarar han.

Även lovsångaren Kenneth Lillqvist och evangelisten Betzegaw Assefa följde med på vandringen.

– ”Betz” är en kompis från mitt gamla liv, som också har blivit frälst. Han var rörd till tårar över vad Jesus har gjort för oss och över att få bära på ett kors. Det var starkt för oss allihop och uppskattat av dem vi mötte, säger Sebastian Stakset och fortsätter:

– Vi hade fina samtal och fick välsigna människor under vägen. Vi fick prata hopp och berätta att Jesus har räddat oss. Alla tittar verkligen och undrar: ”Vad gör de?” Det fungerar.

Vandringen blev också en sorts bönepromenad, då korsbärarna bad för Sverige medan de gick.

Alf Lax har ringt många lokala församlingar och frågat om de vill medverka i vandringen. Han har fått stöd från en del, men också många nej.

– Jag blev lite bedrövad över det. Jag tycker att den västerländska kyrkan är väldigt individualistisk, våra rörelser också. Om några är beredda att gå med ett stort kors mellan Haparanda och Ystad och proklamera Jesus, vad är det vi har som är så viktigt att vi inte kan ställa upp? undrar Stakset.

Det var starkt för oss allihop och uppskattat av dem vi mötte.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00