Världen idag rapporterade i onsdagstidningen om hur Ebba Buschs uttalande om påskupploppen, där hon retoriskt frågade sig varför det inte blev en mängd ”islamister, kriminella eller upprorsmakare” som skadades i stället för poliser, blev felöversatt i Sveriges radios arabiska nyhetsrapportering, där ordet ”islamister” översattes till ”muslimer”.
Nu visar det sig att felöversättningen i fråga inte bara skett i Sveriges radios sändning på arabiska utan även på somaliska, och dessutom i en rubrik på kurdiska, uppger Sveriges Radio själva.
Dessutom avslöjar sajten Doku att en bildtext på somaliska, under en bild på Ebba Busch på SR:s sajt, rentav hävdat att ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”. Vid en egen granskning fann även SR att det blivit fel översättning också på kurdiska.
Medan Sveriges Radios Gaby Katz uppger att man utreder hur det kunde bli fel på så många ställen, kräver Kristdemokraterna nu mer än så.
– Vi är oerhört upprörda, de sprider ju rena lögner. Vi kräver en förklaring och ett möte med ledningen för Sveriges Radio, säger partisekreteraren Peter Kullgren till Doku.
I P1-morgons fredagssändning får Ekots ansvarige utgivare, Klas Wolf-Watz, svara på frågor om det inträffade, bland annat om det inte kan innebära en säkerhetsrisk för Ebba Busch att det felaktigt påståtts att hon tycker att polisen borde dödat muslimer.
– Det var ett allvarligt fel och jag beklagar att det felet, att den publiceringen skedde. Sedan vilka effekter och konsekvenser det kan få, det kan inte jag svara på, säger han.
Något möte med Kristdemokraterna tycker han dock inte behövs.
– Vi hanterar det här redaktionellt. Vi rättar och gör tydligt för publiken vad som är korrekt, säger Klas Wolf-Watz.
En av flera som reagerat starkt på radions misstag är journalisten Emanuel Karlsten. I en artikel i Göteborgs-Posten skriver han:
”Tre av Sveriges Radios redaktioner har i minst en vecka publicerat uppgifter om att Ebba Busch önskade att muslimer skulle skadas under påsk-upploppen. Det är årets största medieskandal och det ställer en rad frågor om Ekots redaktionella kontroll”.