Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Foto: AP

SR backar från påstående om "utomrättsliga avrättningar" i Israel

TT, SVT och SR. De tre stora medieaktörerna har av debattörer och ledarskribenter fått kritik den senaste tiden för hur man vinklar nyheter från Israel. Senast på torsdagen fick SR:s P1 Morgon backa från ett påstående från korrespondenten Cecilia Uddén.

Nyheter · Publicerad 14:06, 15 okt 2015

Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet skriver: ”Det finns inte en chans att få en rimlig bild av vad som egentligen händer enkom via TT, SR eller SVT.”

Hon tar som exempel den artikel från TT som Världen idag nyligen berättade om att Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman rasade mot. Det var en artikel om våldsdåd mot israeler med dödlig utgång där gärningsmannen sköts ihjäl av polisen, artikeln fick rubriken: ”Palestinier sköts till döds”. 

”Vilket i och för sig är en korrekt beskrivning av en del av händelsen, men som rubriksättning minst sagt missvisande”, menar Ludvigsson.

Ambassadören publicerade på sin Facebooksida det svar TT då gav på hans kritik om att man vilseledde läsarna. TT:s ansvariga medger att: "rubriken på vår korta nyhetsartikel i söndags morse kunde ha uttryckts annorlunda".

Men TT anser inte att man har vilselett eller förvrängt någonting, artikeln byggdes senare ut och fick en annan vinkel. Det finns inte skäl för en offentlig ursäkt, ansåg man.

Erik Helmerson på Dagens nyheters ledarsida skriver i en text om hur Sveriges radio enligt honom misslyckats med att ge en balanserad bild av händelserna i Israel.

När P1 Morgon hade uppe ämnet i veckan fick tre personer kommentera skeendet: en palestinsk demonstrant som ”högljutt proklamerade sin stora förtjusning i de knivmord som den senare tiden drabbat israeliska civila”.

Den andra rösten var en palestinsk politiker som SR:s korrespondent Cecilia Uddén kallar ”en oberoende röst”, det nämns inte att han är palestinsk aktivist. Den tredje var israeliska journalisten Smadar Perry som är kritisk till premiärministern Benjamin Netanyahu.

”Jag blir fortfarande förvånad och besviken varje gång en så kompetent redaktion som 'P1-morgon' eller 'Studio ett' misslyckas med sitt uppdrag. Men jag blir det allt oftare”, skriver Helmerson.

Ekots utrikeschef Ginna Lindberg meddelar i ett mail till Världen idag att man inte vill kommentera kritiken från DN. Följdfrågan, om det inte är problematiskt med sammansättningen av vilka som kommenterar, har hittills inte besvarats.

På twitter fick Cecilia Uddén på nytt kritik under torsdagen då hon i en rapport från Jerusalem sa att israelisk polis utför ”utomrättsliga avrättningar” av palestinska gärningsmän i samband med att de gått till attack mot civila.

När man på sociala medier fick frågor om vad detta grundade sig på sa man att man skulle undersöka saken. Lite senare lades en rättelse upp på SR:s webbplats:

"Vi vill göra en rättelse: det kunde av inslagen felaktigt framstå som att det är fastslaget att det rörde sig om utomrättsliga avrättningar. Så är inte fallet. Däremot har debattörer, bland annat i den israeliska fredsrörelsen, hävdat att det rör sig om utomrättsliga avrättningar, skriver Klas Wolf-Watz, tillförordnad publiceringschef på Ekot.

Nyligen anmälde dessutom Lisa Abramowicz, generalsekreterare i Svensk Israel-information, ett inslag i Sveriges radio till Granskningsnämnden. Det var i Studio ett som utrikeskommentatorn Agneta Ramberg hävdade att Benjamin Netanyahu vill ha en ny intifada:

”En ny intifada. Ja, det kan man väl säga. Den israeliska högern s a s har alltid haft lättare att agera med palestinskt våld. För man kan avfärda det som terror”, citerar Abramowicz i anmälan och skriver:

”Det är ett kraftigt påstående om ett demokratiskt land valda premiärminister; att han önskar och vill ha en kraftigt försämrad säkerhetssituation med fler döda människor.”

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Pulka-debatt avslöjar en ny syn på döden

Ledare Vår syn på livet formar vår syn på döden. Allteftersom den sekulära individualismen tar över som... lördag 23/1 00:00

Internt tryck får SD-topp att backa från abortfråga

Politik. Sverigedemokraten Björn Söder återkallar sin riksdagsfråga där han skrev att 42 miljoner ofödda... lördag 23/1 12:00

”Vi får öva på att dela livet”

Lärjungaskap. På Ralingsåsgården precis utanför Aneby befinner sig ett härligt gäng ungdomar och unga vuxna som...