Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Magnus Norell. Foto: Christine Olsson/TT

"Spektakulärt dålig tidpunkt att erkänna Palestina"

Magnus Norell, forskare med inriktning på krig och terrorism i Mellanöstern, riktar hård kritik mot regeringens beslut att erkänna en palestinsk stat. "Som att hälla bensin på eld", skriver han i ett blogginlägg.

Nyheter · Publicerad 12:00, 18 nov 2014

Utrikespolitik hade ingen stor plats i den svenska valrörelsen och den nya statsministern har inte utmärkt sig när det gäller internationella frågor, konstaterar Magnus Norell i sitt blogginlägg.
Trots detta var ett av de första stora besluten regeringen tog att erkänna Palestina. Enligt Norell kan beslutet vara en eftergift till Miljöpartiet som varit betydligt mer aktiva när det gäller att driva frågor som rör Mellanösternkonflikten. Han nämner till exempel kopplingen han menar att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har till anti-israeliska och anti-judiska organisationer.

Men regeringens erkännande visade sig snabbt vara ett misstag, skriver Magnus Norell.
"Israel kallade hem sin ambassadör för konsultation och tog därmed ifrån Sverige chansen till att ha någon roll i framtida fredsinitiativ från EU, som socialdemokraterna länge har omhuldat. Dessutom har det (erkännandet) faktiskt stärkt de mer hårdföra krafterna på den palestinska sidan. Med andra ord, detta beslut har visat sig vara kontraproduktivt. Tidpunkten var också spektakulärt dålig, mitt i en mycket spänd tid i Jerusalem."

Ser man till hur regeringens drag mottagits var det lite som att hälla bensin på eld, skriver Magnus Norell, som tror att Sveriges beslut bara ökar svårigheten att få till stånd seriösa förhandlingar mellan parterna.
Även om varken Sverige eller EU lär spela en avgörande roll i att lösa konflikten bör man hantera det inflytande man kan ha "med bättre hänsyn till den delikata balansen" mellan olika aktörer i regionen, menar Magnus Norell.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier