Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

En tanke med en nedkortad arbetsvecka i Spanien är att få igång konsumtion och turism igen. Bilden är tagen vid en strand på Mallorca i måndags. Foto: Francisco Ubilla/AP/TT

Spanjorer går ned i tid – svenska skattebetalare står för del av notan

Den spanska regeringen kommer att införa fyradagarsvecka på försök i cirka 200 företag till hösten. Det treåriga pilotprojektet bekostas med 50 miljoner euro ur EU:s återställningsfond, skriver nyhetsbyrån AP.

Sverige ska bidra med omkring 150 miljarder kronor till fonden.

Nyheter · Publicerad 14:41, 6 apr 2021

Förslaget kommer från partiet Más País, och var ett villkor för att dess ledamöter skulle rösta för EU:s coronafond i parlamentet, skrev El Periodico tidigare i år.

Spanien har rätt till 140 miljarder euro, vara hälften i lån, ur EU:s återhämtningsfond, som är på totalt 750 miljarder euro. I höstas förklarade den spanska regeringen dock att man i första hand – liksom en del andra länder – bara kommer att begära ut den del som inte behöver betalas tillbaka.

Dessa pengar ska användas till landets egen plan för återhämtning och omställning, och det är ur denna som medlen för försöket med fyra-dagarsvecka kommer att tas.

Tanken är att regeringen det första året subventionerar företagens samtliga merkostnader för att låta sina anställda arbeta 32 timmar i veckan mot en heltidslön. Den statliga subventioneringen minskar till 50 procent det andra året och till 25 procent det tredje.

Förhoppningen är att förändringen bland annat ska leda till ökad konsumtion och turism, liksom till minskad sjukfrånvaro och miljöpåverkan.

– Det handlar inte om att använda de europeiska medlen till att spanjorerna ska jobba mindre, utan för att se hur vi kan förbättra företagens produktivitet och konkurrenskraft, säger Héctor Tejero, som sitter i Madrids regionfullmäktige, till AP.

Kritiker ifrågasätter att man startar experiment när den spanska ekonomin redan är hårt drabbad av pandemin – förra året minskade BNP med nästan 11 procent, vilket är den största nedgången sedan inbördeskriget på 1930-talet. I stället borde man se över de systemfel som präglar Spaniens arbetsmarknad, anser kritikerna.

Pilotprojekten kommer enligt AP att starta tidigast i spetember, när en större andel av befolkningen har vaccinerats.

Det handlar inte om att använda de europeiska medlen till att spanjorerna ska jobba mindre, utan för att se hur vi kan förbättra företagens produktivitet och konkurrenskraft.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier