Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

En tanke med en nedkortad arbetsvecka i Spanien är att få igång konsumtion och turism igen. Bilden är tagen vid en strand på Mallorca i måndags. Foto: Francisco Ubilla/AP/TT

Spanjorer går ned i tid – svenska skattebetalare står för del av notan

Den spanska regeringen kommer att införa fyradagarsvecka på försök i cirka 200 företag till hösten. Det treåriga pilotprojektet bekostas med 50 miljoner euro ur EU:s återställningsfond, skriver nyhetsbyrån AP.

Sverige ska bidra med omkring 150 miljarder kronor till fonden.

Nyheter · Publicerad 14:41, 6 apr 2021

Förslaget kommer från partiet Más País, och var ett villkor för att dess ledamöter skulle rösta för EU:s coronafond i parlamentet, skrev El Periodico tidigare i år.

Spanien har rätt till 140 miljarder euro, vara hälften i lån, ur EU:s återhämtningsfond, som är på totalt 750 miljarder euro. I höstas förklarade den spanska regeringen dock att man i första hand – liksom en del andra länder – bara kommer att begära ut den del som inte behöver betalas tillbaka.

Dessa pengar ska användas till landets egen plan för återhämtning och omställning, och det är ur denna som medlen för försöket med fyra-dagarsvecka kommer att tas.

Tanken är att regeringen det första året subventionerar företagens samtliga merkostnader för att låta sina anställda arbeta 32 timmar i veckan mot en heltidslön. Den statliga subventioneringen minskar till 50 procent det andra året och till 25 procent det tredje.

Förhoppningen är att förändringen bland annat ska leda till ökad konsumtion och turism, liksom till minskad sjukfrånvaro och miljöpåverkan.

– Det handlar inte om att använda de europeiska medlen till att spanjorerna ska jobba mindre, utan för att se hur vi kan förbättra företagens produktivitet och konkurrenskraft, säger Héctor Tejero, som sitter i Madrids regionfullmäktige, till AP.

Kritiker ifrågasätter att man startar experiment när den spanska ekonomin redan är hårt drabbad av pandemin – förra året minskade BNP med nästan 11 procent, vilket är den största nedgången sedan inbördeskriget på 1930-talet. I stället borde man se över de systemfel som präglar Spaniens arbetsmarknad, anser kritikerna.

Pilotprojekten kommer enligt AP att starta tidigast i spetember, när en större andel av befolkningen har vaccinerats.

Det handlar inte om att använda de europeiska medlen till att spanjorerna ska jobba mindre, utan för att se hur vi kan förbättra företagens produktivitet och konkurrenskraft.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier