Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Sorg och ilska efter kyrkoattack i Göteborg

Vid lunchtid på fredagen tog sig en eller flera personer in i katolska kyrkan Kristus konungens församling i Göteborg och utsatte den för omfattande skadegörelse. Händelsen har fått stor uppmärksamhet och många påpekar att detta är en i raden av attacker mot kyrkor den senaste tiden.

Nyheter · Publicerad 19:00, 16 nov 2020

På bilder som sprids på sociala medier syns hur psalmböcker kastats ut och ligger på golvet i gudstjänstlokalen. Såväl altaret som en minnesplats över döda har vandaliserats och möbler och annan inredning har slängts till marken.

– Det kan ju vara någon som fått ett utbrott. Men det finns några saker som tyder på att det finns en ilska bakom riktad mot oss, framför allt att man slitit bort allt som fanns på altaret, säger kyrkoherden Tobias Unnerstål till TT.

En anmälan om skadegörelse upprättades och polis kom till platsen.

– Men kyrkan har inte tagit emot några hot eller brev eller så, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, enligt TT.

”Idag attackerades vår kyrka i Göteborg av okända vandaler”, skriver Max Skalenius, aktiv i församlingen, på Twitter.

”Jag var i kyrkan bara någon minut innan. Vem vet vad som hade hänt om jag lämnat lite senare. Sverige är under attack. Kristendomen är under attack”, skriver han.

Många har uttryckt sin bestörtning efter händelsen, däribland Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén som twittrar:

”När inget är heligt kan vad som helst hända. Allvarligt med vandalisering av en katolsk kyrka i Göteborg”.

Erik Helmerson, katolik och ledarskribent på Dagens Nyheter, skriver:

”Så djupt sorgligt”.

Men detta är inte första gången som en kyrka i Sverige attackeras under den senaste tiden. I somras kastades det in stenar i Sankt Nikolais katolska församling i Ystad mitt under en pågående mässa.

Och Västra Skrävlinge kyrka i Malmö vandaliserades sju gånger under augusti. Bland annat krossades ett 30-tal glasrutor och en Kristusstaty. Saken blev ett polisärende, men inga misstänkta hittades och utredningen lades ned.

I den katolska församlingen i Göteborg kommer man nu att satsa på ökad vaksamhet, och mer bön.

”Vår förhoppning är att det alltid ska finnas någon som ber i kyrkorummet under kyrkans öppettider, under de närmsta två veckorna”, skriver man på Facebook.

Sverige är under attack. Kristen- domen är under attack.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Äldre coronasjuka fick inte träffa läkare – ”vårdskandal”

Coronapandemin. Många äldre på äldreboenden som drabbats av covid-19 har under pandemin inte fått någon individuell... torsdag 26/11 12:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...