Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

20-åriga Hanna Wänerskog Foto: Privat

Sorg i Salem efter 20-åriga Hannas bortgång

Den senaste veckan har många människor mötts för att sörja tillsammans i Salemkyrkan i Vänersborg. Detta efter att en av församlingens ungdomar omkom i havet på Hawaii där hon gick på bibelskola.

Nyheter · Publicerad 16:39, 14 feb 2020

Världen idag berättade på tisdagen om 20-åriga Hanna Wänerskog som i januari reste till Hawaii för att gå på bibelskolan Surfing the Nations

I lördags morse (svensk tid) fick föräldrarna hemma i Vänersborg ett samtal från skolan beskedet att Hanna hade sköljts med av en jättevåg ut i havet.

Pastorerna Johan Jordeskog och Björn Fredriksson beslutade att genast öppna kyrkan och samtidigt informera församlingen via mejl och facebook.

– Det kändes rätt och bra att ha en mötesplats där vi kunde sörja tillsammans. Vi har försökt anpassa kyrkans liv efter önskemål och behov, säger Björn Fredriksson.

Den planerade årshögtiden flyttades fram några dagar, och istället fylldes gudstjänsten av bön, stillhet och ljuständning.

– Det är skönt att ha möjligheten att komma till Gud, och att göra det gemensamt. Kyrkan var absolut full och vi upplevde en otrolig närvaro och enhet. Då fanns fortfarande en strimma av hopp om att finna Hanna.

När sedan beskedet kom om att de omfattande sökinsatserna avslutats och att hoppet om att hitta Hanna var ute, hölls Salemkyrkan öppen även kvällstid. Både församlingsmedlemmar och andra vänner har deltagit.

– Det har varit en tuff vecka, och det har tagit tid att landa i chocken. Men mitt i allt det hemska och jobbiga upplever jag en tröst som har svetsat oss samman. Vi i ledningen behöver den här gemenskapen mitt i chocken, lika mycket som alla andra. Det har varit mycket tårar och kramar, och många fina samtal, säger Björn Fredriksson.

Människor har hört av sig och vill bidra på något sätt, och därför har en insamling till Hannas minne startats i samråd med Hannas föräldrar.

– Pengar är inte så mycket egentligen, men ändå ett konkret sätt att visa sitt deltagande, säger pastorn.

Hur det ska utformas är inte klart ännu, men det finns en tanke om att göra en fond som kan stötta saker i enlighet med vad Hanna skulle ha velat.

På söndag kommer en gudstjänst med parentation för Hanna att hållas.

– Vi låter det ta en större del av gudstjänsten. Det kommer kanske en del folk från bygden. Samlingen kommer förstås fyllas av sorg och minnen, och vi vill också låta det gå i hoppets ton, säger Björn Fredriksson.

En person utanför församlingen anordnar en liten ceremoni på Plantage i centrala Vänersborg på lördag 15 februari kl 13, med möjlighet att lägga blommor och tända ljus.

Omvändelse nyckel till läkedom för landet

Ledare Det är verkligen uppfriskande att se alla uttryck för medmänsklighet i det Sverige som just nu... torsdag 9/4 12:31

Långt ifrån – men ändå nära i påsktid

Ledare I dag på skärtorsdagen högtidlighåller vi återigen minnet av historiens mest förunderliga judiska... torsdag 9/4 00:00

I tuffa tider får man vara innovativ

Missionsglimten Turkiet. Att skriva hem i dessa märkliga tider är inte lätt. Frågor som i normala fall inte är särskilt... torsdag 9/4 00:20

Senaste nytt