”Herre, låt mig förstå att mitt liv har ett slut, att det finns en gräns för mina dagar, så att jag inser hur förgänglig jag är.
Psaltaren 39:5

Världen idag

Soheila Fors efter hoten – bygger stängsel runt sitt hus

Kvinnorättskämpen och KD-politikern Soheila Fors har nu skaffat kvalificerat skydd runt sin bostad. Detta efter hot, förföljelse, ett brandattentat och en nedlagd polisutredning.   

– Det känns inte som Sverige. Jag blir påmind om min barndom i Iran, när min pappa blev jagad, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 08:00, 15 okt 2020

Soheila Fors har arbetat mot hedersförtryck i många år och driver, genom föreningen Khatoon, ett tehus för kvinnor i Karlskoga och ett i irakiska Kurdistan. Hon har inspirerat till sju andra tehus och till flera hundra tehusliknande arbeten runt om i Sverige.

Soheila Fors är inte rädd för att säga vad hon tycker om islamistiskt kvinnoförtryck och om regimen i sitt gamla hemland Iran, men för den frispråkigheten har hon fått utstå mycket hat och hot.  

I slutet av juli utsattes hon och hennes familj för ett brandattentat mot bostaden i Karlskoga. Någon ska ha kastat en brandbomb och tänt eld på altanen.  

Som Världen idag tidigare har rapporterat polisanmäldes händelsen. Men utredningen lades ner, enligt Soheila Fors utan att någon brottsplatsundersökning gjorts.  

– Polisen var här och fotograferade den brända ytan på natten. Morgonen efter hittade vår granne spår efter gärningsmännen och material som använts vid antändningen, men polisen kom aldrig tillbaka. Kanske de är så belastade, jag vet inte, säger hon när Världen idag når henne.

När tidningen kontaktar förundersökningsledaren David Lejon, förklarar han att ärendet lades ner på grund av bevisproblem.

– Vi är trygga i vårt beslut, säger han. 

Dagen efter branden var familjen i Västerås. När de kom hem stod ett källarfönster öppet och någon hade tagit bort nätverkskabeln till deras övervakningsutrustning, berättar Soheila Fors.

Den här gången tog de kontakt med Säpo och ett privat säkerhetsföretag. Nu har familjen själv låtit installera nödvändigt skydd och satt upp stängsel runt sitt hus. 

– Jag tar det här på allvar och känner mig inte så trygg på grund av vad som händer omkring mig. Det känns inte som Sverige. Jag blir påmind om min barndom i Iran, när min pappa blev jagad.

Samma dag som brandattacken ägde rum blev Soheila Fors bror intagen till förhör i Iran.

– De sade till honom: ”Hälsa din syster att vi har koll på henne. Vi vet varje steg hon tar.”

En tid innan brandattacken hade hon också fått ett sms med texten: ”Den islamiska staten kommer att ta hand om dig.” Hon hade även fått ett hotfullt samtal från Iran och tips om en iransk agent som kommit till Sverige för att söka upp oppositionella exiliranier. 

Den senaste i raden av otäcka händelser är att hon blev förföljd på väg till jobbet för några dagar sedan.

– När jag svängde ut från vår gata märkte jag att en bil följde efter mig. När jag körde lite fortare körde de också fortare, när jag saktade ner saktade de också ner. När jag körde en annan väg än jag brukar körde de efter mig i alla fall, säger hon.

Soheila Fors vågade inte gå ur bilen utan ringde sin man, som fick komma på sin motorcykel. Men denna incident har hon inte polisanmält.

– Jag orkar inte. Det är tungt för oss alla. Jag tror att deras mål är att bryta ner mig psykiskt. Både jag och min son sover dåligt på nätterna, men jag vill inte ge upp. 

Det är inte första gången Soheila Fors blir utsatt för hot och attacker. Det har pågått ända sedan 2004.

– Hatet mot mig är så djupt. Jag tror det beror på att jag är kristen, att jag är kvinna och att jag jobbar mot hedersvåld, säger hon.

Soheila Fors ser det som sitt kall att stå upp för förtryckta kvinnors rättigheter, även om det skulle kosta henne livet.

– Det kanske händer att de lyckas till slut, men jag blir aldrig tyst. Det handlar inte om mig utan om de miljoner osynliga kvinnor som behöver min röst, de som blir misshandlade, de som blir plågade, både i Sverige och utomlands.

När jag svängde ut från vår gata märkte jag att en bil följde efter mig.

När islamisering blir ett hot mot tron och friheten

I en metodistkyrka i sydöstra England knivmördades nyligen den brittiske parlamentsledamoten David... torsdag 21/10 00:10

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad missionär

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Församlingen är en del i det samhälle där vi är satta att vara och verka.

Inför söndag I Jeremia 29:7 står:  ”Sök den stads bästa dit jag har fört er.” Detta skriver han till ett folk... torsdag 21/10 00:00

Nu är det dags att vi drar i varg-bromsen

Ledare Ett av de mer udda sätten att destabilisera samhället är ambitionen att plantera in varg över hela... torsdag 21/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier