Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Små barn får allt mindre tid med föräldrarna

Antalet föräldradagar som tas ut när barnen är små fortsätter att minska. Det konstateras i ny statistik från Försäkringskassan.   – Kvotering kan medföra att föräldrar tvingas lämna sina barn till förskolan och stora barngrupper tidigare än vad de skulle önska trots att en förälder skulle vilja vara hemma längre, säger Pia Steensland (KD).

Nyheter · Publicerad 11:12, 30 okt 2019

Fler öronmärkta månader i föräldraförsäkringen har, inte överraskande, lett till att fler nyblivna pappor är hemma med sina små barn längre. Men samtidigt som detta sker visar siffror från Försäkringskassan att föräldrar sammanlagt tar ut allt färre föräldradagar för sina små barn.

Män ökar inte sina föräldradagar i samma takt som kvinnor minskar uttaget av sina. Summan blir att antalet föräldradagar totalt minskar för 2,5-åringarna, en trend som pågått sedan 2002, skriver TT.

Barnen födda 2016 fick sex färre föräldradagar med sina föräldrar jämfört med barnen som föddes året innan. Det är den största minskningen för en årskull under 2000-talet.

– Det kan bero på flera beteendeförändringar, att föräldrar till exempel sparar dagar tills barnen blir äldre eller att man spär ut föräldraledigheten och är hemma fler obetalda dagar. Vi vet inte än vad minskningen beror på, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan till TT.

Kristdemokraterna ser med oro på utvecklingen som antyder att föräldrarna tycks vara hemma färre dagar med sina små barn, säger Pia Steensland (KD), familjepolitisk talesperson, till Världen idag i ett skriftligt svar.

– Det är önskvärt att pappor tar en längre sammanhållen föräldraledighet, men inte genom kvotering som hämmar familjens makt över att själva bestämma vad som passar bäst för just deras familj.

Det är ett problem om kvoteringen i föräldraförsäkringen leder till mindre tid mellan föräldrar och barn, menar KD.

– Att barn får bygga upp en bra och nära relation med båda sin mamma och pappa är grunden i att barnen växer upp till trygga ungdomar och vuxna. Det är grunden för ett tryggt samhälle, menar Pia Steensland.

Enligt Försäkringskassan har kvinnor minskat sitt uttag av föräldraledighet med cirka tio dagar i genomsnitt för barn födda år 2016 jämfört med barn födda år 2015.

Männen ökade under samma period sitt uttag med ungefär 4,4 dagar. Glappet däremellan täcks sannolikt av mer tid i förskola, troligen tillsammans med ökad föräldraledighet utan ersättning.

Att barn får bygga upp en bra och nära relation med båda sin mamma och pappa är grunden i att barnen växer upp till trygga ungdomar och vuxna. Det är grunden för ett tryggt samhälle.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...