Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Små barn får allt mindre tid med föräldrarna

Antalet föräldradagar som tas ut när barnen är små fortsätter att minska. Det konstateras i ny statistik från Försäkringskassan.   – Kvotering kan medföra att föräldrar tvingas lämna sina barn till förskolan och stora barngrupper tidigare än vad de skulle önska trots att en förälder skulle vilja vara hemma längre, säger Pia Steensland (KD).

Nyheter · Publicerad 11:12, 30 okt 2019

Fler öronmärkta månader i föräldraförsäkringen har, inte överraskande, lett till att fler nyblivna pappor är hemma med sina små barn längre. Men samtidigt som detta sker visar siffror från Försäkringskassan att föräldrar sammanlagt tar ut allt färre föräldradagar för sina små barn.

Män ökar inte sina föräldradagar i samma takt som kvinnor minskar uttaget av sina. Summan blir att antalet föräldradagar totalt minskar för 2,5-åringarna, en trend som pågått sedan 2002, skriver TT.

Barnen födda 2016 fick sex färre föräldradagar med sina föräldrar jämfört med barnen som föddes året innan. Det är den största minskningen för en årskull under 2000-talet.

– Det kan bero på flera beteendeförändringar, att föräldrar till exempel sparar dagar tills barnen blir äldre eller att man spär ut föräldraledigheten och är hemma fler obetalda dagar. Vi vet inte än vad minskningen beror på, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan till TT.

Kristdemokraterna ser med oro på utvecklingen som antyder att föräldrarna tycks vara hemma färre dagar med sina små barn, säger Pia Steensland (KD), familjepolitisk talesperson, till Världen idag i ett skriftligt svar.

– Det är önskvärt att pappor tar en längre sammanhållen föräldraledighet, men inte genom kvotering som hämmar familjens makt över att själva bestämma vad som passar bäst för just deras familj.

Det är ett problem om kvoteringen i föräldraförsäkringen leder till mindre tid mellan föräldrar och barn, menar KD.

– Att barn får bygga upp en bra och nära relation med båda sin mamma och pappa är grunden i att barnen växer upp till trygga ungdomar och vuxna. Det är grunden för ett tryggt samhälle, menar Pia Steensland.

Enligt Försäkringskassan har kvinnor minskat sitt uttag av föräldraledighet med cirka tio dagar i genomsnitt för barn födda år 2016 jämfört med barn födda år 2015.

Männen ökade under samma period sitt uttag med ungefär 4,4 dagar. Glappet däremellan täcks sannolikt av mer tid i förskola, troligen tillsammans med ökad föräldraledighet utan ersättning.

Att barn får bygga upp en bra och nära relation med båda sin mamma och pappa är grunden i att barnen växer upp till trygga ungdomar och vuxna. Det är grunden för ett tryggt samhälle.

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Minister vill införa vigseltvång

Vigseltvång. Jämställdhetsministern Åsa LIndhagen (MP) vill frånta alla de samfund vigselrätten som inte viger... måndag 3/8 20:00

Familjen är en av de allra viktigaste beståndsdelarna i hur en nation byggs.

Gästkrönika Häromkvällen fick jag förmånen att natta vårt lilla barnbarn, 1,5 år gammal, när hon sov över hemma... tisdag 4/8 00:00

Pastor Roland Hellsten har fått flytta hem

Pastorn och bibelläraren Roland Hellsten har avlidit efter en tids sjukdom. Han arbetade som pastor... måndag 3/8 19:00

Polisprofil: ”Kan polisen ställa upp i marsch för livet?”

Pride. Ännu en gång har landets polismyndighet valt att delta i Pride. Tidigare polismannen Olavi... måndag 3/8 17:00

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt