Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Skyldighet att berätta om Hiv-smitta för partner kan tas bort

Välbehandlade hivsmittade ska inte behöva informera sexpartner om sin sjukdom, anser riksdagens socialutskott, som nu uppmanar regeringen att ta bort informationsplikten.

Nyheter · Publicerad 21:00, 18 feb 2020

– Folkhälsomyndigheten har kommit fram till, att är du en person med välbehandlad hiv så smittar du inte längre. Då ska du inte behöva berätta om detta för en sexuell partner, säger Barbro Westerholm, Liberalernas talesperson i hbtq-frågor.

Hon har drivit frågan om att slopa informationsplikten sedan 2011, men först nu har hon fått brett gehör bland riksdagspartierna. Alla partier i socialutskottet förutom Sverigedemokraterna ställer sig nu bakom ett så kallat tillkännagivande till regeringen om att ändra smittskyddslagen.

Lagen är från 2004 och utskottet anser att den är föråldrad.

Enligt Folkhälsomyndigheten är hiv i dag en kronisk infektion. Vid välinställd behandling är virusnivåerna i blodet omätbara och risken för hivöverföring vid sex är mycket låg, anför utskottet.

När det gäller personer som inte är välbehandlade, till exempel för att de missköter sin medicinering, ska informationsplikten vara kvar. Men i normalfallet är hivsmittade välbehandlade i Sverige, enligt Barbro Westerholm.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00