Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Skurup säger nej till regnbågsflagga under Pride

Regnbågsflaggan kommer inte hissas under prideveckan i Skurup, meddelar kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M).

– Det är viktigt att vi är tydliga med vårt oberoende till den här organisationen och andra organisationer, säger han.

Nyheter · Publicerad 12:00, 16 maj 2023

Den 22 till 28 maj arrangeras en pridevecka i Skurup, och initiativtagarna har bett om att regnbågsflaggan då ska hissas på kommunens flaggstänger. Men svaret från den lokala M-toppen Johan Bolinder är nej, rapporterar Skånska Dagbladet.

Kommunen har bara två flaggstänger och på den ena är kommunens egen flagga hissad. På den andra vajar Ukrainas flagga.

Bolinder har också tackat nej till att invigningstala under prideveckan.

– Jag hade tyvärr inte möjlighet den dagen och jag vet inte annars vem vi skulle skicka. En tjänsteman hade inte gått, säger han.

På frågan om man har något emot att som kommun hissa en regnbågsflagga under prideveckan betonar Bolinder vikten av att som kommun agera oberoende i relation till den fristående aktör som anordnar det lokala arrangemanget.

– Om den organisationen gör något mindre lämpligt ska det inte falla tillbaka på kommunen. Det är viktigt att vi är tydliga med vårt oberoende till den här organisationen och andra organisationer, säger han till Skånska Dagbladet.

Ett annat argument som han lyfter fram är att en kommun ska behandla alla organisationer lika.

– Börjar vi gå en organisation till mötes så kommer vi behöva göra det till andra organisationer och då har vi snart ännu fler flaggförfrågningar att förhålla oss till.

Alla partier utom Sverigedemokraterna ska ha bjudits in till pridefestivalen – de som valt att medverka på det lokala arrangemanget är Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Den 17 maj kommer Skurup dock låta regnbågsflaggan hissas för en dag. Det datumet uppmärksammas kränkningar av hbtq-personer internationellt.

– Vi kommer att flagga den 17 maj helt enligt det beslut fullmäktige tagit, säger Bolinder till Skånska Dagbladet.

Att hissa eller inte hissa regnbågsflaggor under lokala pridearrangemang har lett till heta debatter på många håll i landet de senaste åren. Flera kommuner har till följd av detta tagit fram en särskild flaggpolicy som ska reglera hur man förhåller sig till olika evenemang.

Kritiker till Skurups beslut att distansera sig från pride anklagar i inlägg på sociala medier kommunen för ”homofobi”. Många uttrycker dock tacksamhet för att kommunen inte ansluter sig till enskilda aktörers påverkans­verksamhet.

”Skönt att se att arbete börjar prioriteras och inte värdegrundssignalering. Kärnuppgiften framför allt”, skriver en person på Twitter.

Börjar vi gå en organisation till mötes så kommer vi behöva göra det till andra organisationer och då har vi snart ännu fler flaggförfrågningar att förhålla oss till.

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

USA. Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag... tisdag 30/5 11:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00