Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

SKR vill se stöd till papperslösa – möter kritik från kristet håll

Sveriges kristna råd (SKR) har efterfrågat ett stödpaket för samhällets mest utsatta grupper i coronatider, däribland papperslösa. Men andra kristna är kritiska och menar att det vore fel att ge skattefinansierat bidrag till personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd.

Nyheter · Publicerad 06:30, 30 apr 2020

”Många papperslösa har gått under jord och lever under svåra förhållanden. En del har tak över huvudet men lever i trångboddhet och blir därmed extra utsatta för smittspridning”.

Det konstaterar kyrkoledarna i SKR i en debattartikel i Expressen. Man uppmanar makthavarna att komma ihåg samhällets mest sårbara när stödpaket delas ut till olika grupper och har i Dagen efterfrågat åtgärdspaket för de som gått under jord och som har det särskilt svårt den här tiden.

På webbplatsen Det goda samhället går Bitte Assarmo, tidigare chefredaktör på Katolskt magasin, i polemik med samfundsledarna. Det finns inget stödpaket för dem som uppehåller sig olagligt i ett land och arbetar svart.

”Och varför i hela friden skulle det finnas det?” skriver hon.

Assarmo påpekar att kristen tro betonar den fria viljan.

”När människor får ett utvisningsbeslut kan de alltså välja att följa lagen och lämna landet”.

Människor som väljer att gå under jorden och leva utanför samhället kan inte räkna med stöd, anser hon i texten som fått stor spridning på sociala medier.

Assarmo menar också att riktade insatser till grupper som lever i marginalen riskerar att bidra till framväxten av ett parallellsamhälle.

”Kyrkorna kan ju faktiskt bekosta ett eget stödpaket, vid sidan av det lokala diakonala arbetet”, tycker hon.

Istället ställer man sig över ”de rådande principerna om hur ett fungerande samhälle ska byggas”, och ”befäster sin egen godhet genom att skuldbelägga omgivningen”, hävdar hon.

Karin Wiborn, generalsekreterare på SKR, säger till Världen idag att hon och Assarmo tycks ha olika världsbilder.

– Vi vet att de här åsikterna finns. Vi vet att det handlar om stöd till människor som finns här olagligt, men jag har en respekt för människoliv och allas lika värde. Utifrån det blir det viktigt att hjälpa även de som är olagligt i Sverige och riskerar sina liv under den här krisen, de är också våra systrar och bröder.

Karin Wiborn tror inte att ett riktat stöd till papperslösa behöver bidra till ett parallellsamhälle.

– Det måste inte med nödvändighet bli så, det fattas massor av undantagsbeslut just nu till företag och enskilda. Att då bortse från den här gruppen som av olika skäl fastnat i Sverige i en utsatt situation är fullständigt obarmhärtigt.

Ser du att ni på något sätt sänder en signal om att det är okej att inte följa lagar och utvisningsbeslut?

– Jag förstår resonemanget utifrån ett annat perspektiv, men det är inte mitt perspektiv. Mitt perspektiv är att varje människoliv är heligt och värt att värna.

Kyrkorna kan bekosta ett eget stödpaket i stället för att kräva ett av staten, föreslår Assarmo, vad säger du om det?

– Kyrkorna själva bekostar redan i dag mycket, för många kyrkor ligger det i sakens natur att hjälpa särskilt utsatta. Men det här är inte bara kyrkornas problem, utan ett samhällsproblem.

– Om det var någon från Sverige som råkade vistas i ett annat land, hur skulle vi vilja att den blev behandlad?

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier