Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, SKR Foto: Arne Hyckenberg

SKR-ledare ledsen efter kritik från Sveriges judar

Judiska centralrådets oro för antisemitism inom det ekumeniska följeslagarprogrammet är ”ett allvarligt påstående som gör mig djupt ledsen”. Det skriver Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, SKR, efter att ha tagit del av kritik mot programmet.

Nyheter · Publicerad 11:30, 4 apr 2019

SKR administrerar det ekumeniska följeslagarprogrammet i Israel och de palestinska områdena, och Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig riktade sig därför i ett öppet brev till Karin Wiborn förra veckan.

I brevet hänvisar han till personer som deltagit i programmet och som upplevt en bristande opartiskhet i verksamheten. Bland annat, skriver Aron Verständig, får följeslagarna under sin tid i området inte möta andra israeler än de som är kritiska till staten Israel.

I den kommentar som Karin Wiborg lagt ut på SKR:s hemsida ifrågasätter hon att det skulle finnas antisemitiska inslag i följeslagarprogrammet.

”Sveriges kristna råd, Kyrkornas världsråd och Ekumeniska följeslagarprogrammet tar starkt avstånd från antisemitism. Vi behöver därför förstå vilka uppgifter Judiska centralrådet fått del av och som är grunden för den oron”, skriver hon, och påpekar att alla följeslagare får utbildning om antisemitism inför sin utresa.

Karin Wiborn berättar också att hon haft ett samtal med Aron Verständig om brevet, och att kontakten kommer att fortsätta.

Hon lyfter fram som något positivt att Judiska centralrådet i sitt brev förklarat sig villigt att finnas med i ”fortsatt diskussion kring utformningen av följeslagarprogrammet”.

”Judiska centralrådet har en stor kompetens om utsatthet i olika situationer. Här kan de stödja oss med kunskap och tips och vara till stöd i den ständigt välbehövliga självkritiken och reflektionen kring utformningen av Ekumeniska följeslagarprogrammet,” avslutar Karin Wiborn.

Aron Verständig uttrycker till Världen idag glädje över att SKR tagit till sig av kritiken och han ser fram emot att i närtid träffa SKR för samtal.

Sveriges kristna råd, Kyrkornas världsråd och Ekumeniska följeslagarprogrammet tar starkt avstånd från antisemitism.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Nu kommer tulpanerna

Vardag När granbarren är uppsopade och amaryllisen har slokat – då vill vi pynta hemmet med tulpaner.

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...