Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Skolverket om att unga kristna kränks: Allvarligt

”Lärare och rektorer försöker tysta ner troende elever”. Den utvecklingen säger den kristna skolgruppsorganisationen Ny generation att deras medlemmar märker av allt oftare i skolan. Efter undersökningen om att många kristna elever kränks, påminner nu Skolverket om att skolor har en skyldighet att vidta åtgärder vid trakasserier.

Nyheter · Publicerad 06:00, 25 feb 2020

– Skolverket ser allvarligt på att elever utsätts för kränkningar i skolan med anledning av sin tro.

Det säger Johan Lilly Gyberg, undervisningsråd på myndigheten, i ett mejlsvar till Världen idag.

Bakgrunden är den enkätundersökning som Sveriges kristna råd presenterade förra veckan, och som visar att nästan varannan ung kristen upplever sig kränkt för sin tro.

– Skolan har i uppdrag att skydda elever mot alla former av kränkande behandling. Det framgår av både skollagen och diskrimineringslagen. Om en kränkning har samband med religion, handlar det om trakasserier enligt diskrimineringslagen. Skolan ska utreda och vidta åtgärder vid trakasserier och arbeta förebyggande mot alla former av kränkande behandling och trakasserier, säger Johan Lilly Gyberg.

När det gäller tillsynen över att skolor följer diskrimineringslagen så är det Diskrimineringsombudsmannen (DO) som ansvarar för det, påpekar han.

Lärarnas tidning har uppmärksammat SKR:s rapport och skriver att anmälningar om kränkningar i skolan på grund av religion eller trosuppfattning är mer ovanliga jämfört med andra diskrimineringsgrunder.

Förra året fick DO in 47 sådana anmälningar relaterade till tro och utbildningsväsendet, enligt tidningen.

Men denna siffra ger inte nödvändigtvis en rättvis bild av situationen.

– Antalet anmälningar ska inte ses som en avspegling av faktiska förhållanden. Det finns mycket som spelar in för att man ska anmäla eller inte, säger Clas Lundstedt, pressansvarig vid DO, till tidningen.

Också i SKR:s undersökning betonas att känslan av utsatthet och att ha blivit kränkt inte alltid går att likställa med kränkningar i strikt juridisk mening.

Ny generation, som stödjer hundratals kristna skolgrupper runt om i landet, är inte överraskade av resultatet i enkäten.

– Tyvärr är vi inte förvånade över dessa siffror och vi tycker att de är mycket beklagliga. Många av de ungdomar vi har kontakt med, som har Ny Generation-grupper, upplever att de inte ens får en chans att börja bedriva verksamhet på skolan trots att de har alla rättigheter på sin sida. Vi hoppas att denna enkät kommer tas på allvar och på sikt leda till ett förändrat klimat för kristna elever i den svenska skolan, säger Emma Bergkvist, som leder Ny generation.

– Ur vårt perspektiv blir det desto tydligare hur viktigt det är att ungdomar själva får sätta ord på sin tro. Dels för att kunna bemöta fördomar som finns, men också för att det ska vara självklart i ett land med religionsfrihet. 

Emma Bergkvist ser med oro på den ängslighet som hon menar breder ut sig i den svenska skolan.

– Lärare och rektorer försöker tysta ner troende elever och kalla det för att skolan ska vara ”neutral”. Det behövs en annan taktik för att uppnå en neutral plats i skolan än att kränka dem som har en viss livsåskådning.

Lärare och rektorer försöker tysta ner troende elever och kalla det för att skolan ska vara ”neutral”.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00