Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Elever på två skolor i Katrineholm börjar skoldagen med qigong två dagar i veckan, rapporterar SVT Sörmland. Initiativet har fått kritik, då qigong utgår från en österländsk andlig tradition. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Anders Wiklund/TT

Skolbarn uppmanas att utöva qigong: ”Är religion”

Två gånger i veckan börjar elever på Valla och Sköldinge skolor i Katrineholm dagen med qigong. Syftet ska vara att minska stress och rektorn säger till SVT Sörmland att man ”måste prova nya vägar”. Samtidigt kritiseras aktiviteten eftersom qigong är en religiös metod med rötter i österländsk andlighet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 11 nov 2021

På Valla och Sköldinge skolor, som har verksamhet från förskola upp till klass 6, har man inlett ett projekt som går ut på att alla elever ska få prova på qigong, rapporterar SVT Sörmland.

Med hjälp av qigonginstruktören Martin Olsson inleds skoldagen med särskilda rörelser och andningstekniker. I SVT:s sändning ser man bland annat hur instruktören använder mantrat ”haola”, något som eleverna upprepar.

”Haola” betyder ungefär allt är väl, bland vana qigongutövare anses begreppet bland annat verka fram visdom och läkedom, för att ”aktivera” en persons ”gudomliga ritning” och påminna om samhörigheten med kosmos.

– Det här är värt att prova, säger biträdande rektorn Petra Jansson i SVT Sörmlands inslag om qigong som en metod för att minska stress.

Enligt qigonginstruktören bygger projektet i skolorna på stöd från Region Sörmland som gått ut för att öka ”hälsofrämjande aktiviteter” under och efter pandemin.

– På fritiden har de ju nytta av det här också, att hitta fokus i sig själva, säger Petra Jansson.

Pedagogerna i skolorna har dessutom fått gå en kort utbildning i qigong och tanken är att eleverna nu ska fortsätta att utöva qigong på morgonen.

På SVT Nyheters instagramkonto är flera positiva till initiativet, andra är upprörda och menar att qigong är ett religiöst utövande som eleverna exponeras för, utan att veta om det.

”Qigong är meditation/religion som inte hör hemma i skolan”, skriver en person som frågar sig varför qigong kan utövas men inte exempelvis bön till Gud.

En annan citerar Skolverket om att all utbildning ska ”vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”.

Instruktören Martin Olsson säger i SVT att qigong inte handlar om något ”hokuspokus” utan om att lugna sig och andas. Men många utövare betonar just att det är en andlig och religiös praktik.

Världen idag har sökt rektorerna på Valla och Sköldinge skolor för att fråga hur de ser på kopplingen till religion, hur föräldrar informerats om den andliga praktiken som deras barn deltar i, samt vilka alternativ som erbjudits de elever som inte vill medverka. De har dock inte återkommit med svar.

Qigong är meditation/religion som inte hör hemma i skolan.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10