Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Elever på två skolor i Katrineholm börjar skoldagen med qigong två dagar i veckan, rapporterar SVT Sörmland. Initiativet har fått kritik, då qigong utgår från en österländsk andlig tradition. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Anders Wiklund/TT

Skolbarn uppmanas att utöva qigong: ”Är religion”

Två gånger i veckan börjar elever på Valla och Sköldinge skolor i Katrineholm dagen med qigong. Syftet ska vara att minska stress och rektorn säger till SVT Sörmland att man ”måste prova nya vägar”. Samtidigt kritiseras aktiviteten eftersom qigong är en religiös metod med rötter i österländsk andlighet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 11 nov 2021

På Valla och Sköldinge skolor, som har verksamhet från förskola upp till klass 6, har man inlett ett projekt som går ut på att alla elever ska få prova på qigong, rapporterar SVT Sörmland.

Med hjälp av qigonginstruktören Martin Olsson inleds skoldagen med särskilda rörelser och andningstekniker. I SVT:s sändning ser man bland annat hur instruktören använder mantrat ”haola”, något som eleverna upprepar.

”Haola” betyder ungefär allt är väl, bland vana qigongutövare anses begreppet bland annat verka fram visdom och läkedom, för att ”aktivera” en persons ”gudomliga ritning” och påminna om samhörigheten med kosmos.

– Det här är värt att prova, säger biträdande rektorn Petra Jansson i SVT Sörmlands inslag om qigong som en metod för att minska stress.

Enligt qigonginstruktören bygger projektet i skolorna på stöd från Region Sörmland som gått ut för att öka ”hälsofrämjande aktiviteter” under och efter pandemin.

– På fritiden har de ju nytta av det här också, att hitta fokus i sig själva, säger Petra Jansson.

Pedagogerna i skolorna har dessutom fått gå en kort utbildning i qigong och tanken är att eleverna nu ska fortsätta att utöva qigong på morgonen.

På SVT Nyheters instagramkonto är flera positiva till initiativet, andra är upprörda och menar att qigong är ett religiöst utövande som eleverna exponeras för, utan att veta om det.

”Qigong är meditation/religion som inte hör hemma i skolan”, skriver en person som frågar sig varför qigong kan utövas men inte exempelvis bön till Gud.

En annan citerar Skolverket om att all utbildning ska ”vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”.

Instruktören Martin Olsson säger i SVT att qigong inte handlar om något ”hokuspokus” utan om att lugna sig och andas. Men många utövare betonar just att det är en andlig och religiös praktik.

Världen idag har sökt rektorerna på Valla och Sköldinge skolor för att fråga hur de ser på kopplingen till religion, hur föräldrar informerats om den andliga praktiken som deras barn deltar i, samt vilka alternativ som erbjudits de elever som inte vill medverka. De har dock inte återkommit med svar.

Qigong är meditation/religion som inte hör hemma i skolan.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier