Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

En man med koppling till QX ska ha kontaktat barn via dejtningappar och sedan förgripit sig på dem. Foto: Hasse Holmberg/TT

Skapare av svensk hbtq-sajt får fängelse för barnsexbrott

En av den svenska hbtq-kontaktsajten Qruisers skapare har dömts till 7,5 års fängelse för våldtäkter och andra sexualbrott mot totalt 13 pojkar. Enligt Expressen ska mannen ha straffats extra hårt på grund av att han återfallit i samma typ av brottslighet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 7 sep 2023

Qruiser är en digital mötesplats för hbtq-personer och ägs av QX förlag, som beskriver sig som ”Sveriges regnbågsmedia”. Nu har en av sajtens skapare dömts för sexualbrott mot barn.

När den 56-årige mannen greps 2015 med anledning av misstänkt sexuellt övergrepp på en 13-årig pojke, var han anställd av ett konsultföretag som tagit över skötseln av QX förlags digitala tjänster, och när det hela uppdagades ska han omedelbart ha stängts av från sina arbetsuppgifter, inklusive de som rörde QX förlag.

Expressen beskriver hur mannen då hade raggat upp 13-åringen, som hade autism och adhd, på en kontaktsajt, varpå de båda träffades på stadshotellet i Karlstad. Där ska brotten sedan ha begåtts. Mannen dömdes till 3,5 års fängelse för våldtäkt mot barn.

Ett år efter att han släpptes från fängelset ska han sedan återigen ha gripits efter att ha tagit kontakt med ytterligare en 13-årig pojke via en dejtingapp, men då han uppgav att han inte visste att pojken bara var 13 år ska han då endast ha dömts för sexuellt ofredande och fått böter.

Förra året hamnade mannen sedan återigen på polisens radar efter att en mamma polisanmält att han hotat hennes tolvårige son via kommunikationsappen Snapchat, bland annat genom att skicka en film där mannen, enligt tolvåringen, föreföll förgripa sig på en pojke i förskoleåldern.

Trots att filmen i fråga inte ska ha funnits kvar vid polisanmälan lyckades polisen identifiera mannen med hjälp av en porträttbild han skickat till pojken, varpå mannen greps av en regional insatsstyrka.

Material i mannens mobil väckte då misstankar om sexualbrott mot totalt 13 pojkar.  

Under rättegången ska mannen ha nekat till brott och hävdat att han trott att alla pojkarna varit över 15 år. Av Svea hovrätt har han enligt Expressen nu dock dömts för totalt 36 sexbrott, varav sex barnvåldtäkter, till fängelse i 7,5 år. I bedömningen ska det då ha tagits hänsyn till att mannen ska straffas extra hårt eftersom han har återfallit i samma typ av brottslighet samt att brottsligheten varit systematisk.

I Expressens nyligen publicerade artikel om domen mot mannen kallas han för ”Qruiser-grundaren” i rubriken, men det är en beskrivning som kontaktsajtens ägare, QX förlag, vänder sig mot i en kommenterande artikel.

Enligt förlagschefen var den nu dömde bara en av flera som jobbade med utvecklingen och driften av plattformen Qruiser, vilket gjordes på uppdrag från förlaget och inte i egen regi, där mannen först arbetade som konsult åt QX förlag och sedan som anställd.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00