Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

Skandinaviska kvinnor misstänkt halshuggna av islamister

IS-sympatisörer misstänks ligga bakom de brutala mord på två unga skandinaviska kvinnor som ägde rum i Marocko före jul. En video som tros visa hur en av kvinnorna får halsen avskuren bedöms vara äkta. Samtidigt kommer kritik mot SVT för att ha utelämnat information om morden.

Nyheter · Publicerad 17:29, 28 dec 2018

24-åriga danskan Louisa Vesterager Jespersen och 28-åriga norskan Maren Ueland var på väg att bestiga Nordafrikas högsta berg, Jebel Toubkal, då de slog läger i närheten av den populära vandringsstig som går från byn Imlil, fem mil söder om Marrakech, till toppen. De både kvinnorna studerade friluftsliv vid ett universitet i norska Telemark och älskade att vara ute i naturen.

Någon gång under kvällen/natten den 16–17 december verkar de ha blivit angripna och brutalt mördade. Morgonen den 17 december hittas de livlösa – och åtminstone en av dem uppges ha varit halshuggen – utanför sitt tält.

– Det var fruktansvärt. Jag hoppas att ingen får se det vi har sett, säger en fransk kvinna, som tillsammans med sin man hittade skandinaverna, till norska tidningen Verdens Gang.

Enligt marockanska myndigheter hade kvinnorna knivskador på halsen. En bestialisk video som cirkulerat på sociala medier visar hur en kvinna får halsen avskuren alltmedan hon skriker.

Enligt brittiska tidningen Daily Mail ropar män ”Det är Allahs vilja” och kallar kvinnorna ”Allahs fiender” i klippet.

Videons äkthet har diskuterats, men strax för jul meddelade den norska polisen att man tror att klippet är autentiskt.

– Vi menar att vi har grund för att säga att det än så länge inte finns något konkret som tyder på att videon inte är äkta, säger Jonas Fabritius Christoffersen vid norska rikskriminalpolisen, Kripos, till NRK.

Även dansk polis har, enligt Verdens Gang, meddelat att videon troligtvis är äkta.

Den 20 december hade fyra män gripits misstänka för inblandning i mordet. Dessa män finns med i ett videoklipp där de sitter framför en IS-flagga och bedyrar sin lojalitet till den islamistiska terrororganisationen, skriver TT. Inget av det som sägs i klippet ska vara kopplat direkt till morden, men videon publicerades på Twitter av ett konto som registrerades samma dag som de två kvinnorna hittades döda, skriver Verdens Gang.  

Nu har ytterligare 14 personer gripits misstänka för kopplingar till morden, enligt Expressen.

Att just Louisa och Maren blev utvalda att dödas tros vara en slump.

– [Gärningsmännen] var där för att döda turister, säger en talesperson för den marockanska polisen, enligt TT.

De marockanska myndigheterna uppges utreda brotten som terrordåd. En av de fyra män som greps först har, enligt TT, tidigare dömts för terrorrekrytering.

Flera tidningar skriver att en 25-årig marockansk gatuförsäljare vid namn Abdessamad Ejjoud pekats ut som ledare för den terrorcell som misstänks ligga bakom morden.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i utländska medier. Samtidigt kommer kritik mot svenska medier för att förminska dåden. En sak som kritiseras är det faktum att SVT uppgav att kvinnorna hittades ”med knivskador på halsen”, men inte nämnde något om den misstänka halshuggningen.

”Är det inte bättre att eftersträva att rapportera om sanningen, varvid det ingår att redovisa relevanta uppgifter som finns tillgängliga? Varför rapporterar ni inte konsekvensneutralt, SVT?” skriver Facebooksidan I allmänhetens tjänst – granskning av public service.

Sidan kritiserar även det faktum att SVT lyfter fram att spridningen av mordvideon är olaglig, i stället för att rapportera om innehållet i videon.

På SVT tycker man dock inte att man har förminskat morden.

– Vi har citerat både den norska och den danska statsministern som bägge kallar dåden för avskyvärda. SVT refererar till brotten som brutala mord, skriver SVT:s presstjänst till Världen idag.

Varför använde ni uttrycket ”knivskador på halsen” när mycket tyder på att kvinnorna har blivit halshuggna?

– SVT rapporterar endast officiella och bekräftade uppgifter. Detta var ett uttryck som kom från de marockanska myndigheterna. SVT är generellt mycket återhållsamma med detaljer när det gäller våldsbrott av hänsyn till brottsoffren och deras närstående, skriver SVT.

Varför rapporterar ni om att spridning av mordvideon är olaglig i stället för att rapportera om innehållet i videon?

– SVT citerar den norska polisen som menar att spridning av videon i Norge sannolikt kan vara olaglig.

Tycker ni att ni har gett händelsen tillräckligt med utrymme?

– Ja, det anser vi att vi har gjort. SVT kommer att fortsätta nyhetsbevaka händelseutvecklingen.

Det kommer även kritik mot svenska politiker. Debattören Ann Heberlein skriver i en debattartikel att Sverige har blivit en fristad för IS-terrorister på samma sätt som Brasilien och Argentina var en fristad för nazisterna efter andra världskriget.

I Norge och Danmark råder sorg efter dåden. Fackeltåg, minnesceremonier och ”tyst minut” är några av de sätt på vilka offren har hedrats. Även i Marocko har det hållits en minnesstund för kvinnorna.

Samtidigt fördömer norska och danska politiker dåden.

– Det fyller mig med vrede och avsky och jag tar å det skarpaste avstånd från dessa barbariska och bestialiska handlingar, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen och får medhåll av sin norska motsvarighet, Erna Solberg.

Kvinnornas kroppar ska ha flugits hem till Skandinavien före jul.  

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Kristna engelsmän för första gången i minoritet

England. Färre än hälften av invånarna i England och Wales betecknar sig själva som kristna. Det är första... måndag 5/12 10:00

Ukraina: Minst 10 000 soldater har stupat

Krig. Mellan 10 000 och 13 000 ukrainska soldater har dödats sedan Rysslands fullskaliga invasion... måndag 5/12 07:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10