Påverkanskampanj

”Skadlig” felcitering av Kristersson sprids av S-topp och Amnesty

Ett falskt citat av statsminister Ulf Kristersson har fått spridning av bland andra Annika Strandhäll (S) och Amnesty.

En felaktig översättning av statsminister Ulf Kristersson (M) har fått spridning i sociala medier, enligt utrikesdepartementet (UD). Det är bland andra en tidigare socialdemokratisk minister som spridit felciteringen, och organisationen Amnesty har använt det i en kampanj.

– De feltolkningar och felöversättningar som nu cirkulerar är naturligtvis ägnade att skada Sverige, säger justitieminister Gunnar Strömmer till TT.

Publicerad Uppdaterad

”En felaktig översättning av ett klipp av Sveriges statsminister sprids i sociala medier. Bidra inte till detta. Vad han sade är att Sverige och EU står fast bakom Israels rätt att försvara sig”, skriver UD på torsdagskvällen på X, tidigare Twitter.

I videoklippen som avses, som är från ett möte i Göteborg i tisdags, hörs Kristersson säga ”Sverige och EU står enat i att Israel har rätt till folk- ... till försvar inom ramen för folkrätten”.

Till klippen sprids nu en felaktig översättning om att statsministern sagt att ”Israel har rätt att begå folkmord”.

De felaktiga påståendena om vad statsministern har sagt fick under torsdagen spridning i arabiskspråkiga sociala medier, av bland annat mediebolag, rapporterar Dagens Nyheter.

Även en del traditionella medier, som turkiska engelskspråkiga tv-kanalen TRT World, lyfter upp historien och beskriver det som en felsägning, men översätter Kristerssons ”folk” till ”genoci- ...”. 

– Jag tycker att det är otroligt allvarligt och jag vill uppmana alla att inte delta i spridningen av den typen av felaktigheter och att vara källkritiska, säger Strömmer (M). 

Gunnar Strömmer (M

– Om man felciterar, feltolkar eller felöversätter så kan man nog utgå att det kan finnas syften med det som inte är ägnade att gagna Sverige.

I några av de klipp som spridits är ljudet otydligt när Kristersson säger ”inom ramen för folkrätten”, samtidigt som han överröstas av högljudda reaktioner från deltagare i publiken.

Även Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, säger att uppgifterna sprids av aktörer som är involverade i desinformationskampanjen relaterade till socialtjänsten i Sverige.

”Syftet är uppenbart: Att skada bilden av Sverige utomlands och bidra till ytterligare polarisering och splittring”, skriver han på X och kallar det för ”direkt skadligt för Sverige och svenska intressen”.

Den här händelseutvecklingen är allvarlig och den påverkar Sveriges säkerhet

Karin Lutz

Säkerhetspolisen konstaterar att Sverige är i fokus hos aktörer inom våldsbejakande islamistisk extremism på ett helt annat sätt än tidigare. Karin Lutz, presstalesperson, beskriver aktörerna som opportunistiska. 

– Den här händelseutvecklingen är allvarlig och den påverkar Sveriges säkerhet. Och desinformationskampanjer, där Sverige under en längre tid utmålats som islamfientligt, har bidragit till den här ökade hotbilden. Klippen med Ulf Kristersson är ytterligare ett exempel på sådana desinformationskampanjer, säger hon.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att LVU-kampanjen och Koranbränningarna är två händelser som försämrat den svenska säkerhetsbilden. 

Magnus Ranstorp

– De skapade ett skarpt terrorhot mot Sverige, och det förstärks till viss del av de här uppgifterna som florerar nu, eftersom det är samma aktörer som var inblandade i spridningen av LVU-kampanjen.

Han säger att händelsen för samman den redan höga hotbilden mot Sverige med den oerhört polariserande Israel-Gaza-konflikten. 

Men hur stor betydelse historien får är svårt att svara på. Det handlar bland annat om stora tv-kanaler som Al Jazeera plockar upp historien, som då potentiellt kan nå miljoner människor. 

Det falska påståendet att Ulf Kristersson antytt att Israel har rätt att begå folkmord har spridits av tidigare S-ministern Annika Strandhäll på X. 

Amnesty har låtit göra en kampanj på sociala medier där man försöker få det till att statsminister försvarar folkmord, kampanjen har ”gillats” på sociala medier av de tidigare S-ministrarna Ardalan Shekarabi och Khashayar Farmanbar.

Powered by Labrador CMS