Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Ska kinesiska draken få tillgång till svensk militäranläggning?

Vad blir konsekvenserna när länder som Kina får ta över infrastruktur, och viktiga samhällsfunktioner digitaliseras i allt högre grad? Det är frågor som står i fokus av säsongens näst sista avsnitt av Veckans nyheter. Sven Almkvist resonerar även kring den person som Bibeln beskriver som Antikrist.

Nyheter · Publicerad 12:00, 9 jun 2023

I slutet av förra veckan berättade SVT att de elmätare som statliga Vattenfall installerar i hundratusentals hem är tillverkade av ett kinesiskt bolag med koppling till kommunistpartiet. Den här veckan har det kommit uppgifter om att militäranläggningen Dalregementet kan komma att säljas till en Hongkong-kinesisk miljardär. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter diskuterar Sven Almkvist och Sara Andersson utvecklingen med det utländska ägandet.

– Det är komplext, säger Sven Almkvist.

Han påpekar att globaliseringen gör att företag i allt högre grad hänger ihop med varandra och att det är svårt att veta hur ägandeförhållandena egentligen ser ut.

– Who is who in the zoo? säger han.

I programmet diskuteras även att allt från butiker och flygplatser till hem och bilar blivit allt mer beroende av avancerad digital teknik. Här menar Sven Almkvist att det är svårt att stoppa utvecklingen, men får visst mothugg av programledaren.

Det andra ämnet som diskuteras är USA:s enorma skulder, och huruvida dessa kommer bli landets fall.

– Världens största ekonomi lever enkelt uttryckt på lånade pengar, säger Almkvist.
Han tror dock att det finns andra saker än ekonomin som lan bli USA:s fall.

Det sista ämnet i programmet är en teologisk fråga och handlar om vem Bibelns Antikrist kommer att vara.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredagseftermiddag kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40