Gaza

Sjukhuschef erkänner att Hamas använde sjukhus som militär bas

En maskerad man från Al-Aqsamartyrernas brigader står utanför en byggnad i Gaza.
Flera medlemmar av Islamiska jihads al-Quds-brigader ska ha varit anställda på Kamal Adwan-sjukhuset. På bilden ses en person från al-Aqsamartyrernas brigader som väntar på en begravning av en militant islamist som dödades i ett israeliskt anfall mot sjukhuset.

Hamas använde Kamal Adwan-sjukhuset i norra Gaza som militär utpost och ett stort antal av sjukhuspersonalen var medlemmar av Hamas militära gren, Qassambrigaderna. Det erkänner nu sjukhusdirektören, som tillfångatagits av den israeliska militären.

– Hamas ledare är ynkryggar, säger han. 

Den 12 december intog israeliska trupper Kamal Adwan-sjukhuset i norra Gaza. Där beslagtog de ett stort antal vapen och frihetsberövade omkring 90 personer, däribland sjukhuschefen Ahmed Al- Kahlot. Det rapporterar bland andra The Times of Israel.

På tisdagen publicerade den israeliska säkerhetspolisen Shin Bet och den israeliska försvarsmakten IDF filmmaterial från ett förhör med al-Kahlot, översatt till engelska, där han erkänner att Hamas använde sjukhuset som bas för operativ verksamhet.

Enligt sjukhuschefen, som uppger att han varit överstelöjtnant i Hamas sedan 2010, tjänstgjorde omkring 16 av de anställda på sjukhuset även i Qassambrigaderna, som är terrororganisationens militära gren. Bland dem fanns både läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal. Flera medlemmar av Islamiska jihads al-Quds-brigader ska också ha varit anställda på sjukhuset.

Ahmed al-Kahlot avslöjar att en Hamasledare och två högt uppsatta tjänstemän hade kontor inne på sjukhuset

– De gömmer sig på sjukhus eftersom de tror att sjukhus är säkra platser, säger han i förhöret.

– Det tog också hit en kidnappad soldat, fortsätter han.

Enligt al-Kahlot har Hamas egna privata ambulanser som aldrig används för medicinska ändamål. När han vid ett tillfälle bad dem ta med sig en skadad man för behandling på ett annat sjukhus ska de ha vägrat.

– Deras uppdrag var viktigare.

På förhörsledarens fråga vad han tycker om Hamas efter två och en halv månad av krig, svarar Ahmed al-Kahlot:

– Hamas ledare är ynkryggar. De lämnade oss på fältet medan de gömmer sig på dolda platser.

Hamas ledare är ynkryggar.

Sjukhusdirektören Ahmed Al-Kahlot

Israel har länge vidhållit att Hamas använder sjukhus i Gaza för militära ändamål.

Enligt CNN är det inte klargjort om sjukhuschefen talade fritt och om han han har fått tillgång till någon advokat sedan han arresterades.

Powered by Labrador CMS