Nyheter

Sju lag backar för Fifas krav – spelar utan pridesymbol

England och dess lagkapten Harry Kane (tvåa från höger) backade och ställde upp utan hbtq-färger.
England och dess lagkapten Harry Kane (tvåa från höger) backade och ställde upp utan hbtq-färger.

Sju europeiska lag i fotbolls-VM backar nu från att använda så kallade ”One Love”-armbindlar, med pridefärger. Detta efter att Fifa hotat med att lagkaptener som bär bindeln kommer att varnas på plan.

Publicerad Uppdaterad

Med bara timmar kvar till Englands premiärmatch mot Iran gav det engelska förbundet, liksom ytterligare sex europeiska VM-nationer, vika för Internationella fotbollsförbundets (Fifa) krav.

Den gemensamma planen att låta respektive lagkapten bära en ”One Love”-armbindel i alla VM-matcher skrotas efter att Fifa i sista stund hotat om sportsliga straff. Lagkaptenerna hade varnats vid matchens start om de burit de pride-färgade bindlarna.

Tyskland är ett av de europeiska länderna som hade tänkt använda armbindeln i VM och det tyska fotbollsförbundets ordförande, Bernd Neuendorf, hävdar att Fifas beslut saknar motstycke.

– Vi vill inte utsätta vår kapten (Manuel Neuer) för en sådan risk, att han ska straffas med en sportslig sanktion, säger Neuendorf enligt AFP.

Även Sverige, som inte deltar i VM, ingår i kampanjen One Love och Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är besviken på Fifa efter beskedet att de uppmärksammade ”One Love”-armbindlarna stoppas i VM.

– Man blir besviken när det kommer ett sådant besked, säger Sjöstrand som anser att det handlar om en grundläggande mänsklig rättighet.

De sju VM-länderna som påverkas är: England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz.

Powered by Labrador CMS