Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Vårgårda möte. Foto: Björn Emanuelson

Sjöstedt: Jag delar inte rädslan för religionen

Det blev mycket tal om religionens betydelse och troende människors rättigheter när Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besökte Vårgårda möte under onsdagskvällen. Han slog bland annat fast att han tycker att kristna scouter ska kunna få bidrag.

Nyheter · Publicerad 15:30, 20 aug 2018

Just frågan om Equmenia­scouterna har varit omdiskuterad den senaste tiden. I Göteborg drog kommunen under en period tillbaka dessa med hänvisning till att verksamhet med konfessionella inslag inte kan få del av medlen.

V-ledaren undvek till en början ämnet när utfrågaren Britta Hermansson tog upp det, han ville hellre prata om vad partiet gjort för att förbättra barns uppväxtvillkor generellt. Han sa också att civilsamhället skulle vara svagare utan kyrkan innan han landade i slutsatsen:

– Scouterna ska få bidrag.

Detta möttes av applåder.

För den som känner till Vänster­partiets historia och socialismens förhållande till religion kanske kvällen bjöd på en del överraskningar. Sjöstedt själv lyfte flera gånger fram den positiva roll som tron kan spela för individer och samhället.

– Jag delar inte rädslan för religion. Kyrkan spelar en stor och viktig roll.

Han talade också uppskattande om att många kyrkliga företrädare under flyktingkrisen påmint om människovärdet och han ondgjorde sig över förföljelsen av kristna i Mellanöstern.

– Det är en mänsklig rättighet att ha sin tro.

V-ledaren fick också prata om hjärtefrågor som fördelningspolitik, klimat och integration. Och om att våga stå upp mot onda krafter.

– Det viktigaste är civilkuraget, att som person ta ställning, menade han.

Partiledarutfrågningarna sänds på hemsidan www.vargardamote.se

Kvällens ...

Citat: "Vi brukar skoja om det att det är ett lag utan vinstintresse så det passar Vänsterpartiet." Jonas Sjöstedt om att vara GAIS-supporter.

Kvällens ord: "Värderingar." V-ledaren återkommer till behovet av en grund för politik och samhälle.

Brännpunkt: ”Min egen dotter är scout”. Jonas Sjöstedt får svara på hur han ser på frågan om bidrag till kristen scoutverksamhet.

Sång: Big yellow taxi, Joni Mitchell. En av Sjöstedt favoritartister.

Prisfall på bostäder återtaget

Ekonomi. Priserna på bostäder tickar fortsatt upp. Det är bara bostadsrätterna i Stockholms-området som... onsdag 12/8 07:00

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra