Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Vårgårda möte. Foto: Björn Emanuelson

Sjöstedt: Jag delar inte rädslan för religionen

Det blev mycket tal om religionens betydelse och troende människors rättigheter när Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besökte Vårgårda möte under onsdagskvällen. Han slog bland annat fast att han tycker att kristna scouter ska kunna få bidrag.

Nyheter · Publicerad 15:30, 20 aug 2018

Just frågan om Equmenia­scouterna har varit omdiskuterad den senaste tiden. I Göteborg drog kommunen under en period tillbaka dessa med hänvisning till att verksamhet med konfessionella inslag inte kan få del av medlen.

V-ledaren undvek till en början ämnet när utfrågaren Britta Hermansson tog upp det, han ville hellre prata om vad partiet gjort för att förbättra barns uppväxtvillkor generellt. Han sa också att civilsamhället skulle vara svagare utan kyrkan innan han landade i slutsatsen:

– Scouterna ska få bidrag.

Detta möttes av applåder.

För den som känner till Vänster­partiets historia och socialismens förhållande till religion kanske kvällen bjöd på en del överraskningar. Sjöstedt själv lyfte flera gånger fram den positiva roll som tron kan spela för individer och samhället.

– Jag delar inte rädslan för religion. Kyrkan spelar en stor och viktig roll.

Han talade också uppskattande om att många kyrkliga företrädare under flyktingkrisen påmint om människovärdet och han ondgjorde sig över förföljelsen av kristna i Mellanöstern.

– Det är en mänsklig rättighet att ha sin tro.

V-ledaren fick också prata om hjärtefrågor som fördelningspolitik, klimat och integration. Och om att våga stå upp mot onda krafter.

– Det viktigaste är civilkuraget, att som person ta ställning, menade han.

Partiledarutfrågningarna sänds på hemsidan www.vargardamote.se

Kvällens ...

Citat: "Vi brukar skoja om det att det är ett lag utan vinstintresse så det passar Vänsterpartiet." Jonas Sjöstedt om att vara GAIS-supporter.

Kvällens ord: "Värderingar." V-ledaren återkommer till behovet av en grund för politik och samhälle.

Brännpunkt: ”Min egen dotter är scout”. Jonas Sjöstedt får svara på hur han ser på frågan om bidrag till kristen scoutverksamhet.

Sång: Big yellow taxi, Joni Mitchell. En av Sjöstedt favoritartister.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier