Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Simmerskor vill inte byta om med transperson – ”extremt obehag”

”Extremt obehag i omklädningsrummet.” Så beskriver simmerskan Riley Gaines känslan som hon och andra kvinnliga tävlande upplevde när transpersonen Lia Thomas bytte om tillsammans med dem. Thomas har fortfarande sina manliga genitalier kvar, säger Gaines till Tucker Carlson i Fox News.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 jul 2022

Världen idag har tidigare berättat att Lia Thomas, som biologiskt är en man men identifierar sig som kvinna, har nått stora framgångar i simvärlden. Frågan som lyfts är hur rättvist det är att en person som rent fysiskt är en man får tävla mot kvinnor.

En man har generellt större lungor, mer muskelmassa och en annan kroppsform än kvinnor, har kritikerna påpekat.

Nu lyfter simmerskan Riley Gaines, som har tävlat mot Lia Thomas i collegemästerskapen NCAA, en annan aspekt av frågan. I programmet Tucker Carlson Today, i amerikanska tv-kanalen Fox News, berättar hon att hon och andra tävlande kvinnor kände ett ”extremt obehag” när Thomas bytte om i samma omklädningsrum som de.

– Det var inget vi hade blivit förvarnade om, säger hon och påpekar att Thomas har sina manliga könsorgan kvar.

– Så vi var inte bara tvungna att tävla mot en man, vi var också tvungna att byta om i samma omklädningsrum som en man, fortsätter hon.

För brittiska Daily Mail har en lagkamrat till Thomas anonymt berättat om liknande erfarenhe­ter av att byta om ihop.

– Det är verkligen obehagligt för Thomas har fortfarande sina manliga kroppsdelar och är fortfarande attraherad av kvinnor, sade hon till tidningen.

Hon berättade att Lia Thomas täcker sig med en handduk ibland, men att hon och de andra sett hans privata delar.

Enligt kvinnan har flera av simmerskorna lyft problemet inför tränaren vid flera tillfällen, men fått höra att det skulle innebära en utfrysning av Thomas och att de därmed får acceptera läget.  

Att Lia Thomas får tävla mot kvinnorna har stöd hos USA:s nationella simförbund, USA Swimming.

”[Vi] tror starkt på inkludering och möjligheten för alla idrottare att få uppleva simsporten på ett sätt som är förenligt med deras könsidentitet och uttryck”, skrev förbundet i ett uttalande i januari i år, och påpekade samtidigt att de även tror på ”konkurrenskraftig rättvisa”.

Lia Thomas har, enligt Sports Illustrated, tagit kvinnliga könshormon sedan maj 2019. För att få tävla som kvinna behövde man då genomgå hormonbehandling under minst ett år, skriver tidningen. Enligt nya riktlinjer från USA Swimming måste man numera uppvisa en låg testosteronnivå under minst 36 månader. Nivån är dock hälften så hög som den nivå som OS-reglerna kräver, skriver tidningen.

Att låta manliga transpersoner tävla i damidrott och byta om i damomklädningsrum går också i linje med Biden-administrationens syn på frågan. Administrationen vill ändra en diskrimineringslag kallad Title XI så att transpersoner får ökade rättigheter på skolor och universitet, exempelvis när det gäller val av toalett och pronomen. Simmerskan Riley Gaines är kritisk.

– Det är nu sexuellt övergrepp att kalla någon för fel pronomen, men det är inte sexuellt övergrepp att ha någon med motsatt köns kroppsdelar i ett kvinnligt omklädningsrum, säger hon.

Tucker Carlson Today-programmet går inte att se i Sverige. Citaten från intervjun är hämtade från Christian Post och Fox News.

Det är nu sexuellt övergrepp att kalla någon för fel pronomen, men det är inte sexuellt övergrepp att ha någon med motsatt köns kroppsdelar i ett kvinnligt omklädningsrum.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Internt stöd för Trump efter razzia

USA. Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst... torsdag 11/8 14:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier