Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Sida bryter med kristna partner – behåller islamisk aktör

Sida har beslutat sig för att säga upp samarbetsavtalet för humanitära insatser med Act Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet.

Samtidigt får Islamic Relief Worldwide fortsätta som strategisk humanitär partner till Sida.

Nyheter · Publicerad 09:00, 9 sep 2020

Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén kommenterar beskedet i en kommentar i Kyrkans Tidning.

– Det betyder att inga kyrkligt baserade biståndsorganisationer finns kvar som strategiska partner till Sida i det humanitära biståndet framöver, säger han.

Sida säger även upp det strategiska humanitära samarbetet med Plan International och med FN-organet IOM, som arbetar med migrationsfrågor, enligt Global Bar Magazine.

En organisation som får fortsätta som strategisk humanitär partner till Sida är Islamic Relief Worldwide, vars styrelse nyligen avgick sedan det visat sig att flera ledamöter delat antisemitiska inlägg i sociala medier.

”Vår senaste utvärdering av våra strategiska humanitära partners (juli 2020) visar att Islamic Relief är en principfast och effektiv humanitär aktör”, skrev Sida på sin hemsida i augusti.

Anledningen till att avtalen med Plan International, ACT Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet sägs upp är ”allvarliga brister” som upptäckts under ett ettårig analysperiod, säger Sida till Global Bar.

I relation till Act Svenska kyrkan hänvisar Sida, enligt olika mejl och uttalanden, till en otillräcklig närvaro i de värsta katastrofområdena, ”bristande kapacitet att snabbt svara upp mot akuta humanitära behov”, sena och bristfälliga ansökningar, och svårigheter med att ”tydliggöra insatsens exakta mål och fokus”.

Beskeden gick ut till de berörda organisationerna via mejl i början av juli, och utlöste en intensiv dialog med Sida, vilken fortfarande pågår.

En stor del av kritiken sedan dess har handlat om hur frågan kommunicerats och att beslut fattats trots att en ny strategi, planerat till nästa år, inte är på plats.

Svenska missionsrådet kritiserar processen på sin hemsida, och berättar att organisationen sedan 2014 hanterat humanitära Sida-medel om totalt cirka 287 miljoner kronor till några av världens svåraste kriser. För pågående år handlar det om drygt 60 miljoner kronor.

De fyra medlemsorganisationerna som ingår i det humanitära arbetet – Adra, Erikshjälpen, Läkarmissionen och PMU – har i sin tur genomfört totalt 93 olika insatser genom sitt samarbete med lokalt och religiöst förankrade organisationer.

En stor del av organisationernas invändningar handlar, enligt Global Bar Magazine, om en studie som gjorts av det brittiska konsultföretaget Itad och som utgör en av grunderna för Sidas beslut. Bland annat har konsulterna inte kunnat genomföra planerade fältbesök.

Liksom Global Bar har Världen idag fått rapporten, fast utan den poängsättning som gjorts av de olika organisationerna och uppges delvis ligga till grund för Sidas beslut.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier