Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén kommenterar beskedet i en kommentar i Kyrkans Tidning.
– Det betyder att inga kyrkligt baserade biståndsorganisationer finns kvar som strategiska partner till Sida i det humanitära biståndet framöver, säger han.
Sida säger även upp det strategiska humanitära samarbetet med Plan International och med FN-organet IOM, som arbetar med migrationsfrågor, enligt Global Bar Magazine.
En organisation som får fortsätta som strategisk humanitär partner till Sida är Islamic Relief Worldwide, vars styrelse nyligen avgick sedan det visat sig att flera ledamöter delat antisemitiska inlägg i sociala medier.
”Vår senaste utvärdering av våra strategiska humanitära partners (juli 2020) visar att Islamic Relief är en principfast och effektiv humanitär aktör”, skrev Sida på sin hemsida i augusti.
Anledningen till att avtalen med Plan International, ACT Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet sägs upp är ”allvarliga brister” som upptäckts under ett ettårig analysperiod, säger Sida till Global Bar.
I relation till Act Svenska kyrkan hänvisar Sida, enligt olika mejl och uttalanden, till en otillräcklig närvaro i de värsta katastrofområdena, ”bristande kapacitet att snabbt svara upp mot akuta humanitära behov”, sena och bristfälliga ansökningar, och svårigheter med att ”tydliggöra insatsens exakta mål och fokus”.
Beskeden gick ut till de berörda organisationerna via mejl i början av juli, och utlöste en intensiv dialog med Sida, vilken fortfarande pågår.
En stor del av kritiken sedan dess har handlat om hur frågan kommunicerats och att beslut fattats trots att en ny strategi, planerat till nästa år, inte är på plats.
Svenska missionsrådet kritiserar processen på sin hemsida, och berättar att organisationen sedan 2014 hanterat humanitära Sida-medel om totalt cirka 287 miljoner kronor till några av världens svåraste kriser. För pågående år handlar det om drygt 60 miljoner kronor.
De fyra medlemsorganisationerna som ingår i det humanitära arbetet – Adra, Erikshjälpen, Läkarmissionen och PMU – har i sin tur genomfört totalt 93 olika insatser genom sitt samarbete med lokalt och religiöst förankrade organisationer.
En stor del av organisationernas invändningar handlar, enligt Global Bar Magazine, om en studie som gjorts av det brittiska konsultföretaget Itad och som utgör en av grunderna för Sidas beslut. Bland annat har konsulterna inte kunnat genomföra planerade fältbesök.
Liksom Global Bar har Världen idag fått rapporten, fast utan den poängsättning som gjorts av de olika organisationerna och uppges delvis ligga till grund för Sidas beslut.