Det offer Gud vill ha är en förkrossad ande. Ett förkrossat och bedrövat hjärta föraktar du inte, Gud.
Psaltaren 51:19

Världen idag

Sida bryter med kristna partner – behåller islamisk aktör

Sida har beslutat sig för att säga upp samarbetsavtalet för humanitära insatser med Act Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet.

Samtidigt får Islamic Relief Worldwide fortsätta som strategisk humanitär partner till Sida.

Nyheter · Publicerad 09:00, 9 sep 2020

Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén kommenterar beskedet i en kommentar i Kyrkans Tidning.

– Det betyder att inga kyrkligt baserade biståndsorganisationer finns kvar som strategiska partner till Sida i det humanitära biståndet framöver, säger han.

Sida säger även upp det strategiska humanitära samarbetet med Plan International och med FN-organet IOM, som arbetar med migrationsfrågor, enligt Global Bar Magazine.

En organisation som får fortsätta som strategisk humanitär partner till Sida är Islamic Relief Worldwide, vars styrelse nyligen avgick sedan det visat sig att flera ledamöter delat antisemitiska inlägg i sociala medier.

”Vår senaste utvärdering av våra strategiska humanitära partners (juli 2020) visar att Islamic Relief är en principfast och effektiv humanitär aktör”, skrev Sida på sin hemsida i augusti.

Anledningen till att avtalen med Plan International, ACT Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet sägs upp är ”allvarliga brister” som upptäckts under ett ettårig analysperiod, säger Sida till Global Bar.

I relation till Act Svenska kyrkan hänvisar Sida, enligt olika mejl och uttalanden, till en otillräcklig närvaro i de värsta katastrofområdena, ”bristande kapacitet att snabbt svara upp mot akuta humanitära behov”, sena och bristfälliga ansökningar, och svårigheter med att ”tydliggöra insatsens exakta mål och fokus”.

Beskeden gick ut till de berörda organisationerna via mejl i början av juli, och utlöste en intensiv dialog med Sida, vilken fortfarande pågår.

En stor del av kritiken sedan dess har handlat om hur frågan kommunicerats och att beslut fattats trots att en ny strategi, planerat till nästa år, inte är på plats.

Svenska missionsrådet kritiserar processen på sin hemsida, och berättar att organisationen sedan 2014 hanterat humanitära Sida-medel om totalt cirka 287 miljoner kronor till några av världens svåraste kriser. För pågående år handlar det om drygt 60 miljoner kronor.

De fyra medlemsorganisationerna som ingår i det humanitära arbetet – Adra, Erikshjälpen, Läkarmissionen och PMU – har i sin tur genomfört totalt 93 olika insatser genom sitt samarbete med lokalt och religiöst förankrade organisationer.

En stor del av organisationernas invändningar handlar, enligt Global Bar Magazine, om en studie som gjorts av det brittiska konsultföretaget Itad och som utgör en av grunderna för Sidas beslut. Bland annat har konsulterna inte kunnat genomföra planerade fältbesök.

Liksom Global Bar har Världen idag fått rapporten, fast utan den poängsättning som gjorts av de olika organisationerna och uppges delvis ligga till grund för Sidas beslut.

Är slöjprotesterna början till slutet för mullornas Iran?

Ledare Demonstrationerna i Iran har nu nått en sådan styrka att de utgör ett verkligt hot för landets... onsdag 28/9 00:10

Troende ses som politisk ”belastning”

Ledare Omvalet i måndags av Andreas Norlén (M) till riksdagens talman och nyvalet av Julia Kronlid (SD)... onsdag 28/9 00:00

Mississippi bäst i USA på att värna religionsfriheten

USA. Mississippi är den amerikanska delstat som bäst försvarar religionsfriheten och New York är den som... onsdag 28/9 22:00

Ny dokumentär förevigar Sean Feuchts lovsångsturné

USA. När de amerikanska myndigheterna försökte tysta lovsången under coronapandemin klev Sean Feucht... onsdag 28/9 13:00

Ett svar på frågan om Israels styrka

Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de... onsdag 28/9 00:10

Res dig och skaka stoftet av dig

Vardagskrönika Sitter du kvar i gamla vanor, gamla attityder, och låter du ditt gamla liv påverka och tala till... onsdag 28/9 00:00

Gospelsångarna tillbaka där allt en gång började

Musik. Under 50 år har gospelkvartetten One way brothers från Närke underhållit med sång och musik i...

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8). De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier