Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Sida bryter med kristna partner – behåller islamisk aktör

Sida har beslutat sig för att säga upp samarbetsavtalet för humanitära insatser med Act Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet.

Samtidigt får Islamic Relief Worldwide fortsätta som strategisk humanitär partner till Sida.

Nyheter · Publicerad 09:00, 9 sep 2020

Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén kommenterar beskedet i en kommentar i Kyrkans Tidning.

– Det betyder att inga kyrkligt baserade biståndsorganisationer finns kvar som strategiska partner till Sida i det humanitära biståndet framöver, säger han.

Sida säger även upp det strategiska humanitära samarbetet med Plan International och med FN-organet IOM, som arbetar med migrationsfrågor, enligt Global Bar Magazine.

En organisation som får fortsätta som strategisk humanitär partner till Sida är Islamic Relief Worldwide, vars styrelse nyligen avgick sedan det visat sig att flera ledamöter delat antisemitiska inlägg i sociala medier.

”Vår senaste utvärdering av våra strategiska humanitära partners (juli 2020) visar att Islamic Relief är en principfast och effektiv humanitär aktör”, skrev Sida på sin hemsida i augusti.

Anledningen till att avtalen med Plan International, ACT Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet sägs upp är ”allvarliga brister” som upptäckts under ett ettårig analysperiod, säger Sida till Global Bar.

I relation till Act Svenska kyrkan hänvisar Sida, enligt olika mejl och uttalanden, till en otillräcklig närvaro i de värsta katastrofområdena, ”bristande kapacitet att snabbt svara upp mot akuta humanitära behov”, sena och bristfälliga ansökningar, och svårigheter med att ”tydliggöra insatsens exakta mål och fokus”.

Beskeden gick ut till de berörda organisationerna via mejl i början av juli, och utlöste en intensiv dialog med Sida, vilken fortfarande pågår.

En stor del av kritiken sedan dess har handlat om hur frågan kommunicerats och att beslut fattats trots att en ny strategi, planerat till nästa år, inte är på plats.

Svenska missionsrådet kritiserar processen på sin hemsida, och berättar att organisationen sedan 2014 hanterat humanitära Sida-medel om totalt cirka 287 miljoner kronor till några av världens svåraste kriser. För pågående år handlar det om drygt 60 miljoner kronor.

De fyra medlemsorganisationerna som ingår i det humanitära arbetet – Adra, Erikshjälpen, Läkarmissionen och PMU – har i sin tur genomfört totalt 93 olika insatser genom sitt samarbete med lokalt och religiöst förankrade organisationer.

En stor del av organisationernas invändningar handlar, enligt Global Bar Magazine, om en studie som gjorts av det brittiska konsultföretaget Itad och som utgör en av grunderna för Sidas beslut. Bland annat har konsulterna inte kunnat genomföra planerade fältbesök.

Liksom Global Bar har Världen idag fått rapporten, fast utan den poängsättning som gjorts av de olika organisationerna och uppges delvis ligga till grund för Sidas beslut.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00