Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Semlorna går hem på den israeliska bagerikedjan Fika

I dag på Fettisdagen avnjöts semlor inte bara i Sverige utan också i Israel, där det finns tre svenskinspirerade bagerier i Tel Aviv.

– [Israelerna] tycker att det är väldigt gott, berättar Michael Rotschild, som driver bagerierna, i P1 Morgon.

Nyheter · Publicerad 16:50, 16 feb 2021

Just till Fettisdagen hade Michael Rotschilds bageri fått förbeställningar från bland annat svenska ambassaden, men sett till de ungefär tre månader som de har sålt semlor, så har det enligt Michael Rotschild framför allt varit israeler som köpt dem.

– De tycker att det ser ut som något liknande bakverk här som är doppat i alkohol med massa grädde på. Sedan när de smakar det förstår de att det inte är det, berättar han i radiointervjun.

Trots den potentiella överraskningseffekten med anledning av den yttre likheten med nämnda israeliska bakverk, så tycks i varje fall den svenska semlan gå hem även hos israelerna.

– De tycker att det är väldigt gott. De blir nöjda när de upptäcker mandelmassan som är gömd i bullen, det blir en glad överraskning, förklarar bagerientreprenören.

Han konstaterar också att semlan skiljer sig från hur israeliska bakverk är generellt.

– Semlan är väldigt speciell och väldigt typisk skandinavisk. Kardemummadegen gör att det skiljer sig från andra degar, så den skiljer sig mycket från det som finns här, förklarar han.

Populärt på den svenskinspirerade bagerikedjan, som för övrigt heter ”Fika”, är annars just kardemummabullar, och därtill dammsugare och deras surdegsbröd.

– De gillar väl det som är populärt i Sverige, summerar Rotschild.

Han avslöjar också att de faktiskt säljer semlor även under sommaren ibland.

– Man får väl skippa lite på traditionen om man vill att den ska bli en storsäljare. Det är ju inte så många som bryr sig om att äta en semla just i dag här, det är inte något speciellt som det är i Sverige, säger Michael Rotschild.

I en videointervju med Jerusalem Post 2018 kan man se Michael Rotschild visa upp olika bakverk på det första bageriet som han öppnade i Tel Aviv. Enligt Jerusalem Post var det då det enda svenska bageriet i hela Mellanöstern.  

Tel Aviv lyfts för övrigt också fram som en stad för finsmakare i SVT:s aktuella serie ”Tarek Taylors matresa”, som Världen idag har skrivit om och som går att se på SVT Play, för den som inte redan sett serien på tv. I två av seriens sex avsnitt besöker den svenske tv-kocken, som har rötter i Israel, just Tel Aviv.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10