Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Semlorna går hem på den israeliska bagerikedjan Fika

I dag på Fettisdagen avnjöts semlor inte bara i Sverige utan också i Israel, där det finns tre svenskinspirerade bagerier i Tel Aviv.

– [Israelerna] tycker att det är väldigt gott, berättar Michael Rotschild, som driver bagerierna, i P1 Morgon.

Nyheter · Publicerad 16:50, 16 feb 2021

Just till Fettisdagen hade Michael Rotschilds bageri fått förbeställningar från bland annat svenska ambassaden, men sett till de ungefär tre månader som de har sålt semlor, så har det enligt Michael Rotschild framför allt varit israeler som köpt dem.

– De tycker att det ser ut som något liknande bakverk här som är doppat i alkohol med massa grädde på. Sedan när de smakar det förstår de att det inte är det, berättar han i radiointervjun.

Trots den potentiella överraskningseffekten med anledning av den yttre likheten med nämnda israeliska bakverk, så tycks i varje fall den svenska semlan gå hem även hos israelerna.

– De tycker att det är väldigt gott. De blir nöjda när de upptäcker mandelmassan som är gömd i bullen, det blir en glad överraskning, förklarar bagerientreprenören.

Han konstaterar också att semlan skiljer sig från hur israeliska bakverk är generellt.

– Semlan är väldigt speciell och väldigt typisk skandinavisk. Kardemummadegen gör att det skiljer sig från andra degar, så den skiljer sig mycket från det som finns här, förklarar han.

Populärt på den svenskinspirerade bagerikedjan, som för övrigt heter ”Fika”, är annars just kardemummabullar, och därtill dammsugare och deras surdegsbröd.

– De gillar väl det som är populärt i Sverige, summerar Rotschild.

Han avslöjar också att de faktiskt säljer semlor även under sommaren ibland.

– Man får väl skippa lite på traditionen om man vill att den ska bli en storsäljare. Det är ju inte så många som bryr sig om att äta en semla just i dag här, det är inte något speciellt som det är i Sverige, säger Michael Rotschild.

I en videointervju med Jerusalem Post 2018 kan man se Michael Rotschild visa upp olika bakverk på det första bageriet som han öppnade i Tel Aviv. Enligt Jerusalem Post var det då det enda svenska bageriet i hela Mellanöstern.  

Tel Aviv lyfts för övrigt också fram som en stad för finsmakare i SVT:s aktuella serie ”Tarek Taylors matresa”, som Världen idag har skrivit om och som går att se på SVT Play, för den som inte redan sett serien på tv. I två av seriens sex avsnitt besöker den svenske tv-kocken, som har rötter i Israel, just Tel Aviv.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier