Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

SD:s nya kulturansikte: Fullt rimligt att politiker har åsikter om dragqueens

Alexander Christiansson, son till den kristna rockpionjären Ulf Christiansson, är ny kulturpolitisk talesperson för SD. Han menar att vänstern har tillåtits definiera vad som är bra och dålig kultur och är beredd att ta strid mot dragqueens sagostunder.

– Om det handlar om skattemedel så har man också rätt att uttrycka åsikter om det, säger han.

Nyheter · Publicerad 20:00, 23 feb 2023

Hans far slog igenom med kristna rockbandet Jerusalem på 70-talet, något som enligt Alexander Christiansson gett honom en inblick i vilka kulturuttryck som ofta får etablissemangets gillande. Han menar att vänsterlutande band kunnat få stort ekonomiskt stöd som kristna kulturskapare sällan sett skymten av.

– Jag skulle vilja påstå att ganska mycket av min syn på kulturen påverkats av min uppväxt, inte minst i de frågor som är aktuella i dag med vänsterns inflytande på kulturpolitiken. 68-vänstern satte en agenda och har skapat ett utrymme för vad kultur är och hur den ska fungera. De har, inte minst genom identitetspolitik, wokeism och jämställdhetsmål, styrt politiken.

Christiansson lyfter fram ”armlängds avstånd” från politiken gentemot kulturen som en av de viktigaste frågorna för SD på området.

– Armlängds avstånd har definierats av vänstern. Så länge man styrt politiken åt vänsterhåll har det varit okej, men är det andra åsikter så är man snabb att slå vakt om principen. Det skapar en dubbel måttstock som är problematisk, säger han.

– Jag är yttrandefrihetskämpe, vi ska inte ha det som i auktoritära stater där politiker bestämmer vad som är okej. Vi ska kunna kritisera och raljera över makthavare, det är centralt i en sund västerländsk demokrati. Men om det handlar om skattemedel så finns en beställare och då har man också rätt att uttrycka åsikter om det. Det är inte bara en rättighet utan också en skyldighet jag som folkvald har gentemot väljarna.

Oppositionspartierna har riktat skarp kritik mot regeringen för att SD-politiker framfört missnöje mot vissa kulturuttryck. Christiansson säger dock att han upplever att det finns en samsyn hos partierna bakom Tidöavtalet kring hur principen ska definieras.

SD-politiker har varit kritiska till sagostunder med dragqueens på bibliotek, vad är din syn på den företeelsen?

– Det är ett exempel på något som enligt etablissemang och kulturelit är okej, men jag tycker inte det och då har jag rätt att uttrycka det.

Christiansson menar att det är ett bra exempel på något där det finns en beställare och där det bekostas med skattebetalarnas pengar.

– Dragqueensen har ett stort gage [arvode, red anm] för de här uttrycken. Då är det fullt rimligt att folkvalda har åsikter, skapar opinion och gör allt i sin makt för stoppa eller förhindra det.

– Vill man i stället ha de yttringarna, om man tycker att dragqueens med de namn de har, som Miss Shameless, ska läsa böcker för barn med ett visst perspektiv, så får man rösta på de politiker som tycker att det är bra.

Vilken kultur konsumerar du själv helst?

– Jag tittar mycket på film och serier, en hel del komedi. Sedan är jag hobbymusiker och spelar ukulele, piano och gitarr.

68-vänstern satte en agenda och har skapat ett utrymme för vad kultur är och hur den ska fungera.

Alexander Christiansson

• 42 år.

• Valdes in i riksdagen för Sverigedemokraterna 2018 för Göteborgs kommuns valkrets.

• Har arbetat som egenföretagare och var tidigare partiets talesperson i småföretagarfrågor.

• Har bland annat motionerat i riksdagen om att avkvotera föräldraförsäkringen och att vårda Sveriges kristna kulturarv.

• Är ny kulturpolitisk talesperson för SD.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00