Israel

SD-topp besökte Israel –välkomnades och mötte ministrar

Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) är den högst uppsatta svenska politiker som besökt Israel sedan Hamas terroristattack.

Israel har tidigare intagit en avståndstagande hållning gentemot SD. Men när Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) nyligen besökte landet mottogs han med värme. På programmet stod dels samtal med ministrar, men också möten med anhöriga till gisslan samt besök i en av de kibbutzer som Hamas attackerade.

Publicerad

I början av december reste Charlie Weimers till Israel. Han är därmed den hittills högst uppsatta svenska politiker som besökt landet efter Hamas terroristattack.

– Det finns en väldigt stor tacksamhet från israelisk sida för det stöd vi förmedlat efter deras svåra stund.

Det finns en väldigt stor tacksamhet från israelisk sida...

Charlie Weimers (SD)

Israel har tidigare intagit en avvisande hållning gentemot SD, men den här gången blev det annorlunda.

– Jag mottogs med ett varmt bemötande, berättar Weimers.

Gila Gamliel och Charlie Weimers.

SD-parlamentarikern samtalade med två israeliska ministrar – underrättelseminister Gila Gamliel samt Amichai Chikli, minister för diasporan och mot antisemitism.

– Vi talade bland annat om hur omvärlden kan förhålla sig till ett Gaza efter Hamas. Det är knappast troligt att den korrumperade palestinska myndigheten kan klara av att styra Gaza. Israel är mycket tydligt med att man inte kommer acceptera att det (terroristattacken) kan hända igen.

Charlie Weimers och Amichai Chikli.

Charlie Weimers berättar att man i Israel alltjämt är frågande till hur det som hände den 7 oktober kunde hända.

– De utreder detta mycket grundligt.

Weimers besökte Jerusalem där han bjöds in till Knesset samt det israeliska utrikesdepartementet. Vissa stunder blev särskilt känslosamma, berättar han.

– Mötena med anhöriga till kidnappade israeler var oerhört berörande. Man hade med sig en nalle som tillhör en tvååring vars mamma mördats och pappa kidnappats.

Han besökte även kibbutzen Kfar Aza, belägen mindre än fem kilometer från Gaza, som attackerades av Hamas. Att se spåren av terroristernas ondska blev omskakande, berättar han.

– Jag minns särskilt åsynen av tomhylsor från en kalashnikov i en diskho i ett barns leksakskök.

Charlie Weimers besökte en kibbutz som Hamas attackerat. Att se spåren efter terroristgruppens ondska är omskakande, berättar han.

Charlie Weimers informerades om hur välplanerad Hamas attack var.

– De hade kartlagt varje hus för att ingen skulle kunna komma undan. De visste till och med vilka hundar som behövde skjutas.

Israel hade före attacken stegvis utökat antalet arbetstillstånd till Gazabor, vilket innebar att fler potentiella Hamasspioner rörde sig in och ut ur landet.

– Israels generositet vändes emot landet. Terroristerna fick lillfingret och tog hela handen. Jag tycker det är en tydlig parallell till hur vi i Sverige och Europa måste bekämpa hotet från islamismen, säger Charlie Weimers.

Powered by Labrador CMS