Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Charlie Weimers ser fram emot att börja jobba i Europaparlamentet. Här syns han tala under SD:s valvaka. Foto: Anders Wiklund/TT

SD-seger banade väg för Charlie Weimers

Charlie Weimers, som är kristen och tidigare jobbat med Lars Adaktusson (KD), ser ut att få en plats i Europaparlamentet för SD:s räkning. Inför valet har Weimers lyft frågan om förföljda kristna. – EU behöver göra kampen mot islamismen till huvudprioritet, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 16:40, 28 maj 2019

I höstas meddelade Charlie Weimers att han skulle lämna sitt jobb som tjänsteman för Kristdemokraterna i Europaparlamentet och gå över till SD. 36-åringen från Värmland skrev i ett Facebookinlägg att han ansåg att KD inte hade tagit tillräckliga krafttag mot islamismen och att det behövs ”en politik för anpassning till svensk kultur och dess yttrandefrihet”.

I februari meddelade Sverige­demokraterna att Charlie Weimers fick en av topplaceringarna – plats tre – på partiets lista till Europaparlamentet. Nu när valet är över och SD ökar till tre mandat, är det så gott som klart att Charlie Weimers kommer ta plats i parlamentet.

– Det känns fantastiskt roligt och inspirerande. Jag har ju arbetat i Europaparlamentet i fem år – att få möjlighet att driva de frågor jag tror på är ett fantastiskt förtroende. Jag ser verkligen fram emot det, säger han till Världen idag.

En av huvudfrågorna som Charlie Weimers har lyft under sin kampanj är kampen mot islamismen. Det är en fråga han kommer fortsätta lägga stor vikt på i Bryssel.

– Det är ett engagemang som både bygger på egna erfarenheter professionellt, där jag har sett de katastrofala konsekvenserna av islamism i länder som Irak, Syrien och Libanon, och privata erfarenheter där jag upplevde hur min svärmor befann sig på Bryssels flygplats när terroristerna bombade den och där de riktade in sig på exakt den tunnelbane­station där jag brukade lämna min treåriga dotter på dagis.

Under sin valkampanj lyfte Charlie Weimers även frågan om förföljda kristna.

”Det pågår en global förföljelse av kristna i islams namn och den måste få ett slut”, skrev han i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Även denna fråga tänker han ta med sig in i Europaparlamentet.

– EU behöver göra kampen mot islamismen till huvudprioritet både i utrikespolitiken, där solidaritet med de förföljda kristna är något väldigt akut och viktigt, och i inrikespolitiken i Europa, säger han.

För att stå emot den islamisering som Weimers menar äger rum i Europa, behöver EU och dess medlemsländer stå upp för det kristna arv som präglat länderna i tusentals år, menar han.

Ytterligare en fråga som Charlie Weimers vill driva är en kamp mot Europas förenade stater.

– Jag kommer göra allt jag kan för att stoppa ytterligare makt­överföring till Bryssel.

Du är kristen. Hur påverkar din tro ditt arbete?

– Den kristna idétraditionen är en outtömlig källa till kunskap och visdom och en etisk kompass som jag försöker förhålla mig till som politiker.

Huruvida Charlie Weimers och hans familj kommer bo i Bryssel framöver är i nuläget oklart.

– Vi ska ha familjeråd om det, så får vi se, säger han.

Du har tidigare arbetat för Lars Adaktusson. Hur ser du på den senaste tidens storm kring honom?

– Behandlingen av Lars Adaktusson har varit respektlös. Det har gjort mig ont att se.

I en tidigare version av texten stod det att det var oklart om Charlie Weimers och hans familj ska flytta till Bryssel. Det var fel. Charlie Weimers och hans familj bor redan i Bryssel. Det som är oklart är ifall de ska bo kvar där.

Ett argument emot en palestinsk stat

Israelkommentar Analys. Ett av de stora beslut som nästa israeliska regering står inför är hur man ska förhålla sig till president Trumps förslag till fred i regionen; en... onsdag 23/10 00:00

Judiska extremister angrep soldater

Brott. I söndags vaknade israelerna till upprörande bilder på nyheterna. I reportaget såg man unga män med maskerade ansikten som kastade stenar mot... onsdag 23/10 06:00

Vi har fått en ny sorts åsiktsinkvisition

Ledare Efter den nästan två år långa krisen är Svenska Akademien tillbaka, åtminstone i så motto att man delar ut Nobels litteraturpris, dessutom för två år... onsdag 23/10 00:00