Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, välkomnade Charlie Weimers vid ett torgmöte på Stora torget i Motala. Foto: Fredrik Sandberg/TT

KD-profil går över till SD

Charlie Weimers, tidigare ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund och tills nu tjänsteman för KD i Europaparlamentet, går över till Sverigedemokraterna. På torsdagen meddelade KD att Weimers nu utesluts ur partiet.

Nyheter · Publicerad 12:40, 6 sep 2018

Weimers har haft flera tunga roller inom KD, bland annat som sakkunnig åt Göran Hägglund när dåvarande KD-ledaren var socialminister. Han har nu senast varit stabschef för KD:s Europaparlamentariker Lars Adaktusson.

I ett kortfattat pressmeddelande från Kristdemokraterna skriver man att partiets verkställande utskott ”har beslutat att utesluta Charlie Weimers ur Kristdemokraterna. Weimers kommer även att bli uppsagd som tjänsteman i Europaparlamentet med omedelbar verkan.”

I ett längre inlägg på Facebook motiverar Charlie Weimers varför han byter parti. Han skriver att det behövs en ”uppgörelse med 40 år av multikulturalism och den flathet inför islamism som den inneburit”.

”Istället krävs en politik för anpassning till svensk kultur och dess yttrandefrihet, nolltolerans mot hedersvåld, jämlika medborgare, rätt att byta eller avstå religion, obefintlig klanmakt och frihet att gifta sig eller ej, samt välja make eller maka”.

Han skriver att det länge varit hans förhoppning att Kristdemokraterna skulle ta problemen kopplade till invandring på allvar men anser inte att det gjorts i tillräckligt hög utsträckning.

”Partiet går istället till val på ökad anhöriginvandring och återinförande av lagen om ’synnerligen och särskilt ömmande omständigheter’ för beviljande av uppehållstillstånd.”

För Lars Adaktusson kom beskedet helt oväntat.

– Det var i samband med att hans fru gick med i Sverigedemokraterna i våras. Då hade jag ett ordentligt samtal med honom och frågade hur han såg på detta och om han själv hade några sådana tankar. Då försäkrade han mig att han delade Kristdemokraternas värderingar och ville jobba kvar, säger Adaktusson till Expressen.

Den tidigare partiledaren Göran Hägglund säger till tidningen att han helt tappat förtroendet för sin tidigare medarbetare. Han är mycket skarp i sin kritik mot Weimers, som innan sitt engagemang inom KD tillhörde Moderaterna.

– Det är aldrig förtroendegivande när en person på relativt kort tid tillhört tre olika partier. Det säger väl en del om den politiska stadgan i vederbörandes ryggrad. 

Hägglund menar att Weimers söker ett nytt politiskt uppdrag eftersom han sannolikt skulle få byta jobb efter valet då Adaktusson väntas bli riksdagsledamot. 

– Det innebär att han förlorar sin anställning i parlamentet. Han ser sig om efter ett nytt sätt att försörja sig.

Gudstron är grunden för Nobelpristagaren

Forskning. En av årets tre Nobelpristagare i kemi, John B Goodenough, är med sina 97 år den äldsta Nobelpristagaren någonsin. Men han är också kristen och... söndag 20/10 09:00

Lauren Daigle vann stort på Dove Awards

Musik. Lauren Daigle blev en av de stora vinnarna under tisdagen med vinster i tre tunga kategorier när det kristna musikpriset Dove Awards delades ut i USA... lördag 19/10 18:59

Allt handlar om mötet med personen Jesus

Ledare Kristendomen handlar inte i första hand om en uppsättning värderingar. Kristendomen handlar inte i första hand om ett lärosystem. Kristendomen... lördag 19/10 00:00

Svårtolkade fläckar från Andrées polarexpedition

Mysteriet kring Andrées ödesdigra polarexpedition lever vidare. De senaste provsvaren från Bea Uusmas forskning gav inga entydiga svar – i alla fall... måndag 21/10 07:00