Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, välkomnade Charlie Weimers vid ett torgmöte på Stora torget i Motala. Foto: Fredrik Sandberg/TT

KD-profil går över till SD

Charlie Weimers, tidigare ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund och tills nu tjänsteman för KD i Europaparlamentet, går över till Sverigedemokraterna. På torsdagen meddelade KD att Weimers nu utesluts ur partiet.

Nyheter · Publicerad 12:40, 6 sep 2018

Weimers har haft flera tunga roller inom KD, bland annat som sakkunnig åt Göran Hägglund när dåvarande KD-ledaren var socialminister. Han har nu senast varit stabschef för KD:s Europaparlamentariker Lars Adaktusson.

I ett kortfattat pressmeddelande från Kristdemokraterna skriver man att partiets verkställande utskott ”har beslutat att utesluta Charlie Weimers ur Kristdemokraterna. Weimers kommer även att bli uppsagd som tjänsteman i Europaparlamentet med omedelbar verkan.”

I ett längre inlägg på Facebook motiverar Charlie Weimers varför han byter parti. Han skriver att det behövs en ”uppgörelse med 40 år av multikulturalism och den flathet inför islamism som den inneburit”.

”Istället krävs en politik för anpassning till svensk kultur och dess yttrandefrihet, nolltolerans mot hedersvåld, jämlika medborgare, rätt att byta eller avstå religion, obefintlig klanmakt och frihet att gifta sig eller ej, samt välja make eller maka”.

Han skriver att det länge varit hans förhoppning att Kristdemokraterna skulle ta problemen kopplade till invandring på allvar men anser inte att det gjorts i tillräckligt hög utsträckning.

”Partiet går istället till val på ökad anhöriginvandring och återinförande av lagen om ’synnerligen och särskilt ömmande omständigheter’ för beviljande av uppehållstillstånd.”

För Lars Adaktusson kom beskedet helt oväntat.

– Det var i samband med att hans fru gick med i Sverigedemokraterna i våras. Då hade jag ett ordentligt samtal med honom och frågade hur han såg på detta och om han själv hade några sådana tankar. Då försäkrade han mig att han delade Kristdemokraternas värderingar och ville jobba kvar, säger Adaktusson till Expressen.

Den tidigare partiledaren Göran Hägglund säger till tidningen att han helt tappat förtroendet för sin tidigare medarbetare. Han är mycket skarp i sin kritik mot Weimers, som innan sitt engagemang inom KD tillhörde Moderaterna.

– Det är aldrig förtroendegivande när en person på relativt kort tid tillhört tre olika partier. Det säger väl en del om den politiska stadgan i vederbörandes ryggrad. 

Hägglund menar att Weimers söker ett nytt politiskt uppdrag eftersom han sannolikt skulle få byta jobb efter valet då Adaktusson väntas bli riksdagsledamot. 

– Det innebär att han förlorar sin anställning i parlamentet. Han ser sig om efter ett nytt sätt att försörja sig.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...