Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Saudiarabien öppnar luftrummet för israeliskt flyg

Saudiarabien öppnar nu officiellt sitt luftrum för kommersiella flygningar till och från Israel. Beslutet innebär bland annat att flygningar österut från Israel kommer att förkortas med flera timmar, skriver Jerusalem Post.

Nyheter · Publicerad 12:38, 3 dec 2020

Sedan Israel tidigare i år normaliserat förbindelserna till Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan har israeliska flygbolag sett fram emot att framför allt kunna erbjuda kommersiella direktflygningar till Dubai i Förenade arabemiraten.

Saudiarabien förklarade i september att man skulle upplåta sitt luftrum åt alla utländska civila flyg, och har tillåtit icke-israeliska flygbolag att korsa dess luftrum på väg till och från Tel Aviv.

Nu ger saudierna alltså grönt ljus även åt de israeliska bolagen. Den första direktflygningen till Dubai skedde på tisdagen, då en flight med Israir lyfte från Ben-Gurion-flygplatsen för att sedan sätta rak kurs mot Dubai.

Enligt Al-Jazeera kom det saudiska tillkännagivandet efter överläggningar mellan saudiska tjänstemän och USA-presidenten Donald Trumps rådgivare Jared Kushner. Den senare är i regionen i ett försök att lösa konflikten mellan Qatar och dess grannländer innan maktöverlämningen i USA.

In i det sista var det osäkert om tisdagens planerade direktflygning skulle bli av, och när beskedet kom sent på måndagen välkomnades det av Israels transportminister Miri Regev.

”Efter många långa, spända timmar av väntan och många förfrågningar från oroliga passagerare, är jag glad att saudierna just tillåtit att den första israeliska kommersiella flighten [över Saudiarabien] lyfter imorgon som planerat”, skrev han i ett inlägg på Facebook.

Tidigare på måndagen hade tjänstemän från Förenade arabemiraten förklarat att de inte tänkte låta något israeliskt flyg landa i Dubai om det inte hade officiellt tillstånd att korsa saudiskt luftrum.

Enligt aviationsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten kan Israel förbjuda utländska flygbolag att trafikera direktrutten mellan Tel Aviv och Dubai, om inte israeliska flygbolag får använda den.

Ravi Zacharias tros ha begått sexuella övergrepp

Avslöjande. Den kände och uppskattade apologeten Ravi Zacharias som avled förra året har anklagats för sexuella... lördag 16/1 11:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00