Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Saudiarabien öppnar luftrummet för israeliskt flyg

Saudiarabien öppnar nu officiellt sitt luftrum för kommersiella flygningar till och från Israel. Beslutet innebär bland annat att flygningar österut från Israel kommer att förkortas med flera timmar, skriver Jerusalem Post.

Nyheter · Publicerad 12:38, 3 dec 2020

Sedan Israel tidigare i år normaliserat förbindelserna till Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan har israeliska flygbolag sett fram emot att framför allt kunna erbjuda kommersiella direktflygningar till Dubai i Förenade arabemiraten.

Saudiarabien förklarade i september att man skulle upplåta sitt luftrum åt alla utländska civila flyg, och har tillåtit icke-israeliska flygbolag att korsa dess luftrum på väg till och från Tel Aviv.

Nu ger saudierna alltså grönt ljus även åt de israeliska bolagen. Den första direktflygningen till Dubai skedde på tisdagen, då en flight med Israir lyfte från Ben-Gurion-flygplatsen för att sedan sätta rak kurs mot Dubai.

Enligt Al-Jazeera kom det saudiska tillkännagivandet efter överläggningar mellan saudiska tjänstemän och USA-presidenten Donald Trumps rådgivare Jared Kushner. Den senare är i regionen i ett försök att lösa konflikten mellan Qatar och dess grannländer innan maktöverlämningen i USA.

In i det sista var det osäkert om tisdagens planerade direktflygning skulle bli av, och när beskedet kom sent på måndagen välkomnades det av Israels transportminister Miri Regev.

”Efter många långa, spända timmar av väntan och många förfrågningar från oroliga passagerare, är jag glad att saudierna just tillåtit att den första israeliska kommersiella flighten [över Saudiarabien] lyfter imorgon som planerat”, skrev han i ett inlägg på Facebook.

Tidigare på måndagen hade tjänstemän från Förenade arabemiraten förklarat att de inte tänkte låta något israeliskt flyg landa i Dubai om det inte hade officiellt tillstånd att korsa saudiskt luftrum.

Enligt aviationsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten kan Israel förbjuda utländska flygbolag att trafikera direktrutten mellan Tel Aviv och Dubai, om inte israeliska flygbolag får använda den.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier