Nyheter
Saronförsamlingen blev tillflykt efter explosionen
Efter den kraftiga explosionen i Göteborg, som gjorde hundratals hyresgäster hemlösa, har den närliggande Saronkyrkan blivit som ett extra vardagsrum för de drabbade. Församlingens bön om att vara en gästfri kyrka för närområdet besvarades plötsligt och oväntat.
Tidigt på morgonen den 28 september kom en av medlemmarna i Saronförsamlingen, Göteborg, för att låsa upp kyrkan och förbereda en bönesamling. Då fick han se en stor grupp människor stå runt hörnet, i pyjamas, barfota eller i strumplästen.
Explosionen i en hyresfastighet på Övre husargatan hade inträffat strax innan och de här hyresgästerna hade nyss tagit sig ut från sina lägenheter och balkonger.
– De fick komma in i kyrkan och ambulanssjukvården kom strax efter. Det var väldigt dramatiskt, berättar Carl-Johan Holmberg, administrativ chef för kyrkan.
Chefen för den närliggande livsmedelsbutiken kom in med bullar och frukt till de drabbade, som omgående serverades kaffe och te.
Polisen hade redan innan ringt till föreståndaren för Sarons second hand-butik. När hon kom fram kunde hon börja dela ut kläder till alla som behövde.
Själv vaknade Carl-Johan Holmberg till radionyheterna om explosionen. Han hade knappt hunnit tänka att det nog skulle bli en del att göra på jobbet denna dag, förrän reportern berättade att Saronkyrkan blivit uppsamlingsplats för de boende.
– Jag var inne i stan på 20 minuter.
Nu sattes en kedja av aktiviteter igång och kyrkan blev ett centralt nav för alla berörda parter. Räddningstjänst, polis, fastighetsägare, försäkringsbolag och kommunen fick egna rum att arbeta i. Det hölls stabsmöten var tredje timme och informationsmöten för hyresgästerna.
Sedan dess har kyrkan fortsatt att vara en trygg plats där de som drabbats kan få samtalsstöd och gemenskap med grannar som varit med om samma sak. De kan även få mat och andra förnödenheter. Många har skänkt gåvor för detta ändamål.
– Det blev väldigt bra, trots att det inte fanns någon uttänkt strategi för vår del från början, konstaterar Holmberg.
– Vi har försökt hålla alla varma och mätta, i samarbete med kommunens kristeam. En del av de drabbade säger att de har fått ett nytt vardagsrum och så länge det finns ett behov och en önskan kommer vi att fortsätta hålla öppet. Det finns ingen bortre gräns.
Även Svenska kyrkan i stadsdelen Annedal är engagerad och Carl-Johan Holmberg betonar att det som händer egentligen inte handlar om Saronkyrkan.
– Vi vill lyfta fram vad kyrkan i Göteborg gör för staden. Det som görs här är i linje med vår ekumeniska syn på vad kyrka är, säger han.
Saronförsamlingens bön sedan länge är att få vara en gästfri kyrka. Sedan pandemirestriktionerna började lättas och verksamheten startade upp har gästfrihet också varit kyrkans inriktning, liksom temat för höstens predikoserie.
– Det fick en lite abrupt start och blev väldigt konkret. Det är fantastiskt ändå, även om det som hände är fruktansvärt.
En av de många som varit på plats som volontärer är Lena Junholm, medlem i församlingen och själv boende i stadsdelen. Hon berättar hur kyrkan även fått vara en plats där barn från det brandskadade huset kan leka medan föräldrarna kör en tvätt eller sitter ner en stund.
– Varken el, vatten eller avlopp fungerar i fastigheten och en hel del bor på hotell. Polisen håller fortfarande på med sin utredning i huset, säger hon.
– Ingen hade kunnat räkna ut att det här skulle hända, men det har slagit mig att kyrkan ändå var beredd. Här fanns alla bitar som behövdes.